3 polévky šéfkuchaře Marca Jacobse

/ Cristina Pasquini

Renomovaná šéfkuchařka Lauren Gerrie si svými pokrmy získala nejednu významnou osobnost. Mezi těmito hvězdami nechybí ani designér Marc Jacobs, který pro nás otestoval tři skvělé a hlavně jednoduché zimní polévky. Vyzkoušejte je také!

Podle slov Lauren, Marc Jacobs polévky přímo miluje! “Pro Marca vařím nejčastěji kuřecí polévku se zeleninou, ta je jeho nejoblíbenější.” Kreativní šéfkuchařka si své vaření nedokáže představit bez spousty koření, chili a bylinek, které dodávají právě v zimních měsících ten příjemný hřejivý pocit.

Krémová mrkvovo-zázvorová

450 g organických baby karotek
3-4 lžičky čerstvě nastrouhaného  zázvoru
1/4 šálku rozpuštěného kokosového oleje
voda
sůl

Návod:

1. Naplňte středně velký hrnec vodou a přiveďte ji k varu. Vodu osolte hrubou solí.

2. Přidejte baby karotky a vařte asi 20 minut, poté oddělte vývar od mrkví do dvou misek.

3. Rozmixujte mrkve ponorným mixérem za postupného přidávání vývaru a přidejte nastrouhaný zázvor, čerstvě kokosový olej.

4. Polévku opatrně uveďte zpátky k varu za stálého míchání.

5. Dosolte podle chuti.

Netradiční Pho

1 zeleninový vývar pho
450 g houby shiitake na tenké plátky
4 stonky celeru na tenké plátky, nebo nudličky
šťáva z 1 limetky
1 svazek řeřichy
Čerstvé bylinky a chilli (Thajská bazalka, koriandr, Shiso, thajské chilli, nebo jalapeňo)

Návod:

1. Přiveďte vývar k varu, a pak snižte teplotu na minimum.

2. Přidejte houby, celer a limetkovou šťávu. Přikryjte a nechte vařit po dobu 5 minut.

3. Na dno talíře dejte hrst řeřichy a zalijte vývar se zeleninou.

4. Posypte na závěr bylinkami a chilli.

img51l

Krémová celerová

1 velký celer
5 až 6 stroužků česneku, oloupané ponechané v celku
2 kafirové listy
1 bobkový list
mandlové mléko
sůl
pepř
Volitelné: máslo nebo olivový olej

Návod:

1. Očistěte celer a nakrájejte jej na větší kostky.

2. Vložte kostky celeru a česnek do středně velkého hrnce a přidejte mandlové mléko tak, že ingredience zakryje.

3. Přidejte kafirové a bobkové listy a špetku soli a pepře, pak směs přiveďte do varu.

4. Jakmile polévku přivedete k varu, teplotu snižte na střední stupeň a duste asi 15 až 20 minut.

5. Oddělte vývar se zeleninou do dvou mís, zbavte se koření.

6. Rozmixujte ručním mixérem při postupném přidávání vývaru. Pokud bude potřeba, přidejte trochu mandlového mléka. Čím méně mléka přídáte, tím bude polévka hustší.

7.  Osolte a opepřete dle chuti. Pro bohatší polévku, přidejte lžíci nebo dvě olivového oleje a zamíchejte.

soup15s01_celeriac__medium_4x3Zdroj: Vogue