Čas jahod je tady!

/ Redakce

Červen je doba dozrávání jahod. Téměř všude kolem silnic stojí stánky s českými jahodami a my vám dnes nabízíme dezert, který se hodí na víkendové posezení s rodinou či přáteli. Doba jahod je tady. Konečně dorazilo léto.

PEČENÝ SMETANOVÝ DEZERT S LEDOVÝMI JAHODAMI

Ingredience pro 6 osob
Doba přípravy: cca 1 hodina a 50 minut + 5 hodin na zchladnutí
Vegetariánský bezlepkový

500 ml mléka
250 g jahod
220 g cukru krupice
200 ml smetany ke šlehání
5 žloutků
2 vejce
vanilkový lusk
kávová zrna
skořice v celku
limetka
máslo

Vyšlehejte vejce a žloutky se 75 g cukru. Zahřejte mléko se smetanou, 1 luskem vanilky rozkrojeným podélně, kouskem skořice, několika kávovými zrny a 75 g cukru. Jakmile začne vřít, přelijte tekutinu přes síto za stálého míchání na vyšlehaná vejce.
Vzniklý krém promíchejte metličkou a pak ho nalijte do 6 formiček, naskládaných do pekáčku. Naplňte pekáček horkou vodou do poloviny výšky formiček a formičky přikryjte alobalem.
Dejte pekáček s formičkami do trouby vyhřáté na 120 °C (budou se péct ve vodní lázni). Po asi 1 hodině odstraňte alobal a pečte dalších 30 minut. Poté je vytáhněte z trouby, nechte při pokojové teplotě zchladnout a pak dejte do lednice na alespoň 4‒5 hodin (nejlepší je připravit je den předem).
Očistěte a omyjte jahody, nakrájejte je na kostičky a dejte na pánev s 15 g másla, 70 g cukru a kůrou z poloviny limetky. Vařte, až se cukr zkaramelizuje a jahody obalí.

Vyklepněte krém z formiček na talíře. Podávejte s karamelovými jahodami a dle chuti posypané nastrouhanou kůrou z limetky.

Zdroj: La Cucina