Maurerův výběr Grand Restaurant 2014 zná svého vítěze

/ Kamila Písaříková

Celostátní anketa Maurerův výběr Grand Restaurant je jediný nezávislý průvodce po nejlepších restauracích této země. Letošní rok už má svého vítěze.

První místo si odnesla restaurace Piano Nobile, kterou najdete v Chateau Mcely. Zámecká restaurace tak nejen obhájila, ale i výrazně překonala svoji loňskou pátou pozici.

Šéfkuchařem Piano Nobile je Honza Štěrba, který působí na zámku od jeho otevření a kreativní vedení převzal v roce 2010. Zakládá si především na kvalitních surovinách ideálně získaných od místních farmářů v té nejlepší a nejčistší kvalitě. Velkou inspirací je pro něj místní příroda, na zámku mají k restauraci vlastní bylinkovou zahrádku, udírnu v anglickém parku a nově i šnečí farmu. Zaměřuje se na výrobu vlastních pralinek a marmelád ideálně z vlastních plodů anglického zámeckého parku. „První místo je pro nás velká čest, ale zároveň obrovský závazek do dalších dnů. Udržet nastavenou laťku a snažit se jí stále zvyšovat, je to nejtěžší.“

Honza Štěrba i nadále kombinuje oblíbené tradiční recepty rodiny Thurn-Taxisů předurčené historií zámku a italské pochoutky babičky Cusumano navazující na sicilské kořeny majitele zámku Jima Cusumano. Dozvědět se něco nového z gastronomie můžete nově i na lekcích vaření právě se sympatickým šéfkuchařem. Při lekci vaření s Honzou se příjemně pobavíte a především se naučíte několik tipů a triků současné gastronomie. Vybrat si můžete jedno ze tří témat-ryby, grilování a pralinky.

 

Co je publikace Maurerův výběr Grand Restaurant 

V současné době je to jediný nezávislý průvodce nejlepšími a nejzajímavějšími restauracemi této země. V Čechách je tato značka již stálicí. Hlavním posláním je nezávisle hodnotit jednotlivé restauranty v Praze a České republice, a přinášet tak  ověřené informace a zaručené typy. Okruh hodnotitelů je momentálně kolem 7tisíc a každý rok se rozšiřuje. Lidé zasílají hodnocení, jak poštou, tak přes internet nebo sms zprávami.

Celostátní anketu GRAND RESTAURANT založil milovník dobrého jídla Pavel Maurer. Hlavní myšlenka projektu byla obrana proti špatnému jídlu a nepříjemným číšníkům. Návštěvník většinou nemá moc možností – známkování restaurací má v sobě nejen možnost kritiky, ale i kultivace.

Anketa probíhá na základě názorů, návštěv a známek, které udělují dobrovolně a tajně hodnotitelé z vlastní vůle. Výsledné známky u restaurací jsou statistickým průměrem všech platných hodnocení. Restaurace se hodnotí známkami 1 – 5 (jako ve škole) a to podle kvality jídla, obsluhy a interiéru:

1 – excelentní
2 – velmi dobré
3 – dobré
4 – snesitelné
5 – vyhněte se

Uvádí též průměrnou cenu, kterou můžete utratit za kompletní večeři a pití.

Foto: Archiv Chateau Mcely