Novinka: Regionální kuchařka Petry Pospěchové

/ Kamila Písaříková

Víte jaké jsou gurmánské speciality Valašska, Polabí nebo Krkonoš? A co takhle co jsou „trnky nebo hruščáky“? Nová kniha Petry Pospěchové vám ve 13 kapitolách prozradí specifika kuchyně konkrétních oblastí celé naší republiky.

Každý tuzemský region má své vlastní jedinečné recepty. Stačí se podívat třeba jen na sladkosti: v Podkrkonoší mají miletínské modlitbičky a hořické trubičky, na Chodsku ornamentální koláče z máslového těsta, na Valašsku frgále „hruščáky“.

Regionální kuchařka obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně. Kniha vás seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí, ale především s tradičními polévkami, masitými pokrmy, přílohami a dezerty. Vysvětluje také , proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené. Vše je doplněno fotografiemi jídel i krajiny dané oblasti.

Těšit se na recepty můžete z oblastí Brno, Haná, Horácko, Chodsko, Jižní Čechy, Krkonoše, Polabí, Praha, Slezsko, Slovácko, Sudety, Šumava, Valašsko.

Knížku REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA – Všechny chutě Čech, Moravy a Slezska vydalo nakladatelství www.smartpress.cz a rozhodně stojí za přečtení.

REGIO obalka F02.indd

Foto: Archiv