Ochutnejte francouzské palačinky galettes z pohankové mouky

Znáte pohanku? Na první pohled vypadá jako obilovina, ale není tomu tak. Pohanka patří do skupiny „pseudocereálií“, a je tak příbuzná s rebarborou nebo šťovíkem.

Pohanka je ale především velice zdravá. Pochází z chladných oblastí střední Asie, proto je vyhledávaná pro své zahřívací účinky. U nás se objevila již ve 12.století a v 16.století byla v Čechách jednou z nejoblíbenějších potravin.

Je to doslova vitamínová bomba. Obsahuje 18různých minerálních látek a vitamínů, především vitamín B. Nejdůležitější je v ní ale obsah rutinu, látky s příznivým vlivem na organismus. Posiluje imunitu, je také lékem na cévy, redukuje obsah cholesterolu v krvi a je doporučována i při detoxikaci.

Pokud se rozhodnete pro recept s pohankou, nezapomeňte si koupit loupanou určenou k vaření, často si ji lidé pletou s neloupanou, která je určena k setí. Její příprava je jednoduchá a velmi kreativní, z pohanky se totiž dají dělat jídla sladká, slaná, umletou ji používat jako mouku pro přípravu palačinek nebo koláčů.

Základní je vařit pohankové kroupy v poměru 1díl krup na 1,5 dílu vody cca 15minut. Poté už ji můžete dochutit podle daného receptu.

010140

 

Slané francouzské palačinky z pohankové mouky, které známe jako „galettes“-bezlepkový recept/na 12ks/

300g pohankové mouky

800ml tekutiny-můžete použít obilné mléko například rýžové nebo ovesné

1velké vejce

Špetka soli

1lžička olivového oleje do těsta

 

Smíchejte všechny ingredience, nechte odpočinout minimálně hodinu v chladu. Poté smažte ne minimun tuku na dostatečně široké pánvi. Celozrnné palačinky otáčejte až ve chvíli, kdy je horní strana palačinky zatažená.

Francouzské galettes poté můžete naplnit čímkoliv, nejčastěji se v Bretagni používá špenát a vejce nebo tradičně šunka a sýr. Ingredience dejte dovnitř ještě na horké pánvi a hrany palačinky poskládejte do čtverce.

e6e9e0ec056ccfdda3ab93d13556b224

067a3b985d7825f604c9f071953011d8

Zdroj: Pinterest.com