Originální dům v poušti poskládaný z kontejnerů

/ Zuzana Hošková Foto: Whitaker Studio

Joshua Tree Residence chvílemi připomíná spíše muzejní exponát, než rodinný dům. Architekt James Whitaker jej navrhl z přepravních kontejnerů a usadil mezi skalnatou přírodu kalifornské pouště. Jednotlivé stavební buňky se podepsaly nejen na aventgardním vnějším vzhledu domu připomínajícím sněhovou vločku či krystal, ale samozřejmě i na podobě interiérů. Dům je aktuálně ve fázi realizace. Díky fotorealistickým vizualizacím si jeho podobu však můžeme prohlédnout již nyní.

Při pohledu na úžasné snímky, je již teď nanejvýš zřejmé, že až bude dům na začátku příštího roku postaven, bude plnit přední stránky prestižních architektonických magazínů. Proto jsme si nemohli nechat ujít příležitost vám ho představit ještě před tím, než se tak stane. Přestože je dům navržen z nízkonákladových kontejnerů, vzbuzuje dojem luxusní soukromé rezidence. K tomuto pocitu ostatně výrazně pomáhá i pozemek, který dům obklopuje. Poušť opravdu nikdy nevypadala tak pohostinně a lákavě!

Londýnský architekt James Witaker před několika lety navrhl nízkorozpočtovou modulární budovu pro reklamní agenturu v Černém lese nedaleko německého Hechingenu. Kancelář, pro niž tehdy návrh připravil, však nakonec zkrachovala a od projektu ustoupila. Zajímavý koncept architektury z kargo kontajnerů, který se nakláněl směrem k dennímu světlu, tak v Německu nakonec realizován nebyl. Přestože se černá modulární stavba nedočkala svého zrození, vzbudila i v mimoevropském měřítku poměrně značný rozruch.

Výjimečný projekt tak rozhodně nebyl předurčen k tomu, aby skončil na dně architektova šuplíku. Mezi živé ho vzkřísil losangelský producent se svojí manželkou. Když byli s přáteli na obhlídce svého velmi originálního pouštního pozemku, kde zamýšleli postavit dům, jeden z kamarádů vytáhl notebook a filmovému páru ukázal Witakerův nerelizovalný projekt. Ti se do něho okamžitě zamilovali a s architektem se setkali v Londýně, aby zahájili spolupráci na tomto výjimečném domě.

 

Residence se nachází v národním parku Joshua Tree, jehož jméno je vám známé minimálně z kultovního alba irských U2. K domu náleží velkorysý a velmi surový pozemek o velikosti 36 hektarů, který je vzdálen zhruba tři hodiny cesty od L.A. Úžasnou kulisou pro kontejnery, které jsou na rozdíl od německé předlohy natřeny na bílo, jistě bude oranžová půda a balvany, které jsou pro tuto lokalitu charakteristické. Jediné rostliny, které zde najdete, jsou křoví nebo kaktusy, přesto se bráníme tomu označit pozemek za nehostinný, což je pravděpodobně dáno skvělou prací architekta a promyšleností jeho návrhu. Residence je situována do svahu, nad strouhu, kterou vytvořila dešťová voda.

Kromě minimalisticky bílé barvy je pro návrh typické dynamické rozvrstvení jednotlivých kontejnerů, které se ze stavby vytlačují směrem ven různými směry. Vzhledem k půdě, jež je tvořena pohyblivým pískem, jsou boxy umístěny na betonových pilotách, které zajišťují objektu potřebnou stabilitu a zároveň ho vizuálně odlehčují.

Pro Dezzen.com architekt uvedl:

“Každý kontejner je orientován tak, aby maximalizoval pohledy v celé krajině. Využívá současně topografii pozemku k vytváření soukromí. Navzdory odlehčenému a otevřenému konceptu tak dům nabízí individuální použití.”

Ke komfortu bude jeho obyvatelům sloužit něco málo přes 200 m². Kromě obývacího pokoje, kuchyně, jídelny a sociálního zázemí budou v domě k dispozici další tři ložnice. Renderování (reálné vizualizace) ukazují minimalistický interiér s betonovou podlahou, bílé stěny a umírněnou výzdobu. Kromě hladkého nábytku z překližky však James Whitaker počítá také s ikonickými designovými kousky, jako je například červená sedačka Misfits navržená Ronem Aradem pro italskou značku Moroso. Tento kultovní kousek nábytku vyráběný od roku 2007 si Whitaker patrně oblíbil ze svého dřívějšího působení v Aradově studiu v Londýně.

Z vizualizací dále vyplývá, že residence nabídne bohaté výhledy do okolí formou čtvercových oken. Ty jsou vybírány velmi různorodě, z jednoho boxu bude možné sledovat idylickou oblohu a z druhého například drsnou pouštní přírodu. Spojení s exteriérem obstará také velkoplošná dřevěná terasa.

Whitakerův počáteční návrh kancelářské budovy v Hechingenu se realizace patrně nedočká,  nicméně na jeho základě v kalifornské poušti již brzy přistane sněhová vločka, která vydrží i tamní žár. Projekt německé předlohy bude rovněž na podzim vystaven v Národním námořním muzeu v Austrálii.