3 gourmet podniky v Praze, kterých se nemůžeme dočkat

/ Lenka Komrsková

Ústřice, vína autentistů a degustační snídaně – jaké gastronomické zážitky si musíme vynahradit?

Zdenek’s Oyster Bar

Ústřice a šampaňské představují nepsaný luxusu v neformální podobě. Na oboje jsou ve Zdenek’s Oyster Baru specialisty. Zdejší vinný list se specializací na champagne je neskrývaně ambiciózní a šíří nabídky i její kvalitou na české scéně bezkonkurenční. Mořské plody tady v otevřené kuchyni připravují s invencí, respektem a precizností, která svádí k propadnutí pocitu, že je vlastně zvláštní, že neslyšíte vlnobití.

Na menu restaurace najdete několik druhů klasicky servírovaných ústřic a také elaborované fusion kreace, které posouvají jejich potenciál na úroveň dokonalého sousta. Jako doplněk k odpolední skleničce při procházkách Starým městem nebo coby velmi elegantní tapas při večerním posezení by neměla vaší pozornosti uniknout ústřice Belle de Normandie pod peřinkou z nadýchané pěny ze žitného chleba doplněná o crème fraîche, kaviár Calvisius a kapku pikantního koprového oleje.

Malá Štupartská 5, Praha 1

 

Autentista

Evangelium pravého vinařství bez zkratek a úlev, ve stopách dřiny předků, s pokorou k terroiru i k révě – takovou filosofii vyznávají autentisté. A právě z jejich produkce sestává velká část nabídky vinného baru Autentista. Kromě českých vinařů jako je Milan Nestarec nebo Jaroslav Osička tady nahlédnete do charakteru také gruzínským, maďarským nebo třeba německým naturálním vínům. Za povšimnutí, ideálně všemi smysly, stojí ambiciózní nabídka grower’s champagne. Za intimně koncipovaným podnikem s působivým gotickým sklepením stojí polsko-český básník a vinař Bogdan Trojak, který je sám jedním ze zakládajících členů uskupení Autentisté.

Řetězová 10, Praha 1

Bockem

Snídaně v Bockem by mohly zastoupit roli důvodu proč ráno vstávat, i kdyby měl být tím jediným. Nejlepší na nich ovšem je, že si kvůli nim ani přivstat nemusíte. Na nejlepší Benedict soufflé v Praze totiž můžete vyrazit klidně až do poledne, o víkendu ještě hodinu po něm. Specialitou podniku jsou tříchodové degustační snídaně, které vás přimějí milovat i náročná rána. Vyhraďte si na ně zhruba dvě hodiny a počítejte s tím, že čas strávený v Bockem nastaví požitkářské tempo celému zbytku dne.

Elišky Peškové 5, Praha 5

Další gastronomické tipy napříč celou Českou republikou najdete v knize Czech it Out, kterou můžete objednat zde, a na instagramovém profilu projektu @czech.itout.

Foto: Archiv