3 tipy na velikonoční pečení

/ Redakce

Velikonoce se kvapem blíží a my máme pro vás tři tipy na sváteční pečení tradičních i méně klasických sladkostí, které zkrášlí váš sváteční stůl.

Tradiční velikonoční beránek

Na 1 formu budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • kůra z půlky citronu

Postup:

Nejdříve předehřejte troubu na 180 stupňů. Poté oddělte žloutky od bílků. Do misky nasypte krupicový cukru, který smíchejte s vanilkovým a utřete společně se čtyřmi žloutky. Ke žloutkům přidejte olej a míchejte do doby, než se vše spojí. Pak následuje mouka společně s práškem do pečiva a ke vzniklé hmotě přidejte 100 ml vlažné vody. Na závěr vyšlehejte z bílků sníh a přidejte do těsta a nejlépe ručním šlehačem vytvořte našlehané těsto. Vše nalijte do dobře vymazané a moukou či strouhankou vysypané formy a pečte cca 45 minut. Po upečení nechte formu trochu vystydnout, pak beránka vyklopte a po úplném zchladnutí pocukrujte a dozdobte mašlí.

152f844af8064c34a630c3d39d3784f9

Velikonoční perníčky

Ingredience na cca 4 plechy perníčků:

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g kakaa
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 prášek do perníku
  • 1 lžička jedlé sody
  • kůra z jednoho citronu
  • 250 g medu
  • 100 g másla nebo hery
  • 2 vejce
  • 1 bílek a trochu kakaa na potření

Postup:

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Smíchejte mouku s kakaem, cukrem, práškem do perníku, jedlou sodou a citronovou kůrou. Poté vmíchejte med, máslo a vejce. Vypracujte hladké těsto a na noc vložte do ledničky odpočinout. Druhý den z něho vyválejte těsto a vykrajujte různé tvary, které jsou vaše oblíbené. Vykrojené tvary pokládejte na plech, na který nezapomeňte dát pečící papír. Rozšlehaným bílkem s troškou kakaa perníčky potřete. Pečte dozlatova cca 15 minut. Po vychladnutí je můžete zdobit podle vlastní fantazie.

Pretty-Easter-Egg-Cookies

 

Stylové cupcakes pro ty nejmenší

Ingredience těsto:

  • 150 g másla
  • 140 g krupicového cukru
  • 180 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Ingredience krém:

  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • potravinářské barvivo
  • čokoládová malá vajíčka na ozdobu

Postup:

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vyšlehejte změklé máslo společně s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Poté postupně přidávejte vejce a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těstem plňte papírové košíčky a to asi do 2/3. Pečte v předehřáté troubě cca 20 minut. Zatím si připravte krém vyšleháním šlehačky se ztužovačem do tuhé pěny a  přidejte potravinářské barvivo odstínu, který mají vaše ratolesti nejraději. Po vychladnutí košíčků začněte nejdříve zdobit šlehačkou a poté vajíčky nebo i čerstvými květy, aby všichni nad vašimi výtvory jen zatleskali.

Easter-Cupcakes-500

Foto: Pinterest; kitchenlioness.blogspot.com