-->

Gourmet: Pražská bistra, která vás dostanou

/ Adéla Rusňáková

Bistra byla donedávna synonymem rychlého jídla pochybné kvality v umaštěném kusu papíru. To už však neplatí. Nyní jsou trendy, stylová a přinášejí skutečné gourmet speciality. Kam se vydat za těmi nejlepšími?

Grils

Dívky, které si hrají s ohněm u Karlínského náměstí. Dlouho očekávaný přírůstek do rodiny Ambiente už nějakou dobu úspěšně vábí na nad ohněm pečená kuřata. Za nás jednoznačně vede sendvič s trhaným kuřecím a zauzená domácí majonéza. Grils s jednoduchým interiérem ze světlého dřeva nebere rezervace, přesto se ale nemusíte obávat, že byste nenašli místo.

Booze & Food

Splněný sen dvou mladých studentů. I tak by se dal popsat koncept food trucku, který není vázán na jedno jediné místo. Typicky žlutý americký školní autobus vyřadili v Georgii z provozu a nyní ho najdete nejčastěji v holešovickém Vnitroblocku. Mladý tým „za barem“ míchá drinky, čepuje pivo, ale v nabídce mu nechybí například ani prosecco. To můžete doprovodit jejich vynikajícími burgery nebo řadou limitovaných tematických menu.

Brixton Balls

Dlouhá vinohradská Korunní ulice se zapsala do mapy pražských foodies zejména díky Brixton Balls. Ti zde staví svůj úspěch na něčem, co je symbolem prostého jídla, které chutná bez výjimky všem – (nejen) masové koule s různými druhy omáček. Na obědovou nabídku můžete vybírat z koulí z mletého hovězího s basmati rýží s nejrůznějšími přílohami ať už na mexický, indický nebo jiný způsob. Ani vegani ale v Brixton Balls nepřijdou zkrátka, vybírat můžou z až sedmi druhů plant-based specialit.

Pipca

Pečených kuřat není nikdy dost. To ví majitelka letenského bistra moc dobře. Zastávku na ulici Milady Horákové s neonovým nápisem Pipca nelze přehlédnout. Otevřeno má každý den a láká na kuřata připravená na tradiční rožni neboli rotisserie chicken. Vyberte si k nim jednu z omáček, my zvolili BBQ a vynikající coleslaw. Na lehčí notu hraje Caesar salát, hummus se zeleninou a toustem nebo krásný míchaný zeleninový salát.

Onigirazu

Název, který je spíše jazykolamem, i omezená otevírací doba od 11 do 15 hodin překvapivě neukrajuje na oblíbenosti unikátního místa kousek od Strossmayerova náměstí. Onigirazu, označení pro sushi sendvič, je čistě veganské bistro, které si potrpí na čerstvost a neotřelé kombinace s mangovou omáčkou. Mimo to si zde můžete vychutnat autentickou miso polévku.

Wings point

Na gastronomické tepně pražské Letné bije ještě jedno bistro s kuřecím masem, jaké by nemělo ujít vaší pozornosti. Ve Wings Point si užijete křidélka, stripsy, nugety a lollipops marinované ve speciálních omáčkách. Zkuste například Lemon Pepper a nezapomeňte si dobře rozmyslet, jaký stupeň pálivosti si objednáte. Nabídku doplňují ovocné fresh drinky a domácí hranolky.

Bahn-mi-ba

Vietnamská bageterie berlínského střihu má v současnosti po Praze už čtyři pobočky. Za nás se zastavte v menším, ale intimnějším bistru v Rybné ulici kousek od náměstí Republiky. Autentická kuchyně stojí na nejčerstvější zelenině, koriandrem zde nešetří. Bagety si nechte naplnit buď kuřecím, hovězím, grilovanou krkovicí, anebo tofu. Pro zastánce nudlí nechybí oblíbené bun bo nam bo a bun cha. A pokud byste potřebovali něco teplého a vydatného, vychutnejte si obří porci polévky pho.