Ondřej Stára

Mladý designér Ondřej Stára pracuje s nekonvenčními koncepty. Mezi jeho solitéry beze sporu patří zásnubní prsten, který není klasicky propojený a místo tradičního pouta symbolizuje otevřenost. Kompetitivní stránka vrcholového sportu a života na sídlišti byla zase podnětem pro stylovou a trendy kolaboraci Uncut Merch s módním návrhářem Janem Černým. Kolekce byla letos nominována na nejlepší šperk roku na Czech Grand Design a řadí se mezi naše favority.

Želé Jewellery  

Veronika Železníková tvořící pod značkou Želé Jewellery pracuje s neobvyklým materiálem, bismutem. Minerál, který lze dobře tvarovat, se stal jejím favoritem i proto, že jí umožňuje maximálně ovlivnit finální design, do nějž dává kousek ze sebe sama. Autorka originálních šperků upřednostňuje kvalitu před kvantitou, což zaručuje i dlouhou trvanlivost unikátního designu.

Adore 

Herečka a spisovatelka Vlastina Svátková nemohla najít zásnubní prsten z neopracovaného kamene podle svých představ. A tak vznikla značka Adore. Společně s herečkou a fotografkou Zuzanou Šulajovou sází na raw kameny, které působí syrovým dojmem. Každý šperk z 14karátového zlata je naprostý originál.

Zdeněk Vacek 

Avantgardní klenotník Zdeněk Vacek, spoluzakladatel již zaniklé, avšak populární značky Zorya, funguje od minulého roku samostatně. Jeho klenoty sklízí úspěchy včetně nominace na šperkaře roku na cenách Czech Grand Design. Designér tvoří šperky na zakázku a limitované kolekce, v nichž s oblibou spojuje tradiční řemeslo s moderními technologiemi. Baví ho, když jde jen těžko rozpoznat, jestli je šperk nový nebo starožitný.

Janja Prokić

Designérka Janja Prokić staví svou vizi na sebevyjádření. Designérku inspirují různé symboly, bílá magie i její vlastní dětství. Nejnovější kolekce pojmenovaná Ineō nabádá k rozbití ochranné krusty – kterou se v průběhu života pomyslně obalujeme – aby konečně došlo k uzdravení duše. Samotný název Ineō odkazuje na prolomení ledu, pod nímž se nachází život.

Autor: Barbora Hudečková, foto: archiv designérů, Ondřej Přibyl