Babí léto v Hergetově Cihelně

/ Lenka Komrsková

Pro letošní rozloučení s létem není lepší adresy, než je levý břeh Vltavy s dominantní barokní budovou, v níž se každý den změní v nezapomenutelný díky restauraci Hergetova Cihelna. Selekce mezinárodních specialit tady doplňují atraktivní akce například na podzim ideální páteční vinné degustace.

Kulinářská legenda s terasou s nezaměnitelným výhledem na od turistů stále ještě odlehčený Karlův most během podzimních dní s dlouhými slunečními paprsky svádí k vychutnání koktejlů v rámci Sunset Bubble Lounge. Každý páteční a sobotní podvečer tak patří nejen míchaným drinkům za příjemné ceny, ale i jemnému perlení italského prosecca, jehož lahev dostane coby pozornost podniku automaticky každá dámská čtveřice.

Perfektním odstartováním víkendu je sobotní „blönš“, kombinace brunche a oběda, při níž se na venkovní terase podává bohatý výběr tapas doplněný o neomezené množství nealkoholických i alkoholických nápojů v ceně 1500 korun za osobu. Závěr víkendu definují pravidelné nedělní rodinné brunche, při nichž kromě vynikajícího menu čeká na hosty i pestrý program pro nejmenší.

Na dosah Karlova mostu

Hergetova Cihelna však nabízí gastronomické skvosty neomezující se na jeden druh kuchyně také na standardním menu. Z předkrmů dokonale s babím létem a začínajícím podzimem ladí křupavé trojcípé taštičky plněné kachním masem, podávané se švestkovou omáčkou a salsou z červeného zelí a červené cibule. Na milovníky masa zapůsobí delikátní hovězí tartar s červenou cibulí, parmazánem a křupavým pečivem. Pro pozvolnější start je skvělou volbou úžasně zapečený kozí sýr s lanýžovým medem, lískovými ořechy na lůžku z míchaných nadýchaných salátů.

Že je kuchyně s výhledem na Karlův most skutečně bohatá, dokazuje kolekce hlavních chodů. Mezi nimi nechybí originálně připravené a podávané tradiční britské fish and chips z jemného tresčího masa, jemuž dělá vedle hrášku a hranolek sebevědomý doprovod teplá tatarská omáčka. Na hřejivější notu hraje potom risotto s červeným curry, kokosovým mlékem a tygřími krevetami. Sázkou na jistotu z rybí říše je pak citlivě upravený pečený filet z candáta na šťavnaté broccolině, s černou beluga čočkou, dokreslené mrkvovým pyré a rajčatovým glazé z hnědého másla. Obdivovatele tradiční české kuchyně potěší chuťově vyvážená svíčková omáčka s pečenou srnčí kýtou a karlovarským knedlíkem.

Závěru večera či oběda dělá čest výběr z dezertů, jimiž zdejší cukráři dokážou rozmazlit chuťové buňky. Ovocná variace z pečeného ananasu se zmrzlinou z vanilky a karamelovou omáčkou s rumem nebo čerstvé jahody s jogurtovou zmrzlinou a křupavou mandlovou granolou jsou skvělou volbou s intencích lehkosti. Naproti tomu čokoládová terina s pomerančovou omáčkou a pistáciemi staví na intenzivních plných chutích, ideálních pro volné pokračování například v tekutých koňakových tónech.

Foto: Archiv