Recepty: Udělejte si homemade zmrzlinu!

/ Michala Bradová

Co je domácí, to je nejlepší. Už jen z toho důvodu, že víte, co daný produkt obsahuje. A taková domácí zmrzlina bude v létě určitě vítaným parťákem. Přípravu zvládne úplně každý, můžete popustit uzdu své fantazii a kombinovat chutě a pozor – ani zmrzlinovač nepotřebujete. My pro vás máme 4 vynikající recepty.

Čokoládová

Nastrouháme si 200 g čokolády na vaření a promícháme se 100 g krupicového cukru a 1 lžičkou vanilkového cukru. 250 ml mléka přivedeme k varu a přidáme do něj vytvořenou směs. Mícháme do úplného rozpuštění čokolády. Směs necháme zcela vychladnout a poté do ní vmícháme 0,5 l předem vyšlehané smetany. Dáme mrazit zhruba na 5 hodin. Během té doby je dobré zmrzlinu každou hodinu promíchávat, aby byla její konzistence co nejkrémovější.

Borůvková

Hrnec naplníme 1 šálkem čerstvých borůvek, ½ šálkem cukru, šťávou a kůrou z 1 citronu. Vaříme na mírném ohni tak dlouho, dokud se borůvky nerozvaří. Následně sundáme z plotýnky a pomocí mixéru vytvoříme pyré. Po vychladnutí přidáme ¾ šálku zakysané smetany, ¾ šálku smetany ke šlehání a vanilku. Opět se chopíme mixéru a šleháme, až nám vznikne hladká směs. Tu poté vložíme do formy a dáme chladit do mrazáku. V průběhu mrazení zmrzlinu opět pravidelně promícháváme. Při servírování ozdobíme čerstvými borůvkami.

Pistáciová

Vezmeme 375 g mascarpone a vyšleháme ho se 4 žloutky a 1 lžičkou citronové kůry. Ze zbylých bílků vytvoříme tuhý sníh, přidáme 90 g krupicového cukru a znovu prošleháme. Bílkovou směs jemně vmícháme do mascarpone. Vše vložíme do vhodné nádoby a dáme mrazit. Každých 30 minut promícháváme. V závěru ještě přidáme to nejdůležitější – 200 g pistácií a necháme finálně zamrznout.

Citronová

Nastrouháme si kůru ze dvou citronů a mixujeme v mixéru spolu se 100 g cukru. Postupně přilíváme 125 ml citronové šťávy a stále mixujeme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přilijeme 500 ml smetany ke šlehání se špetkou soli a znovu šleháme. Ušlehanou směs dáme do mrazáku a jako v předešlých případech každou půl hodinu až hodinu promícháváme. Dobrou chuť!