-->

Dýňové recepty, jež si zamilujete

/ Michala Bradová

Dýňová polévka je už taková klasika, která si našla místo v mnoha českých domácnostech. Nejen ona ale dokáže pohladit chuťové pohárky. Pokud jste se jí už trochu přejedli, vyzkoušejte tyto čtyři recepty. Nebudete litovat.

Dýňový koláč

Dýni oloupejte, vydlabejte, nakrájejte na malé kostky a uvařte v páře doměkka.  Následně ji rozmixujte na pyré a nechte vychladnout. Máslo (100 g) utřete s moučkovým cukrem (100 g) do hladké pěny, přidejte 2 vejce, 2 lžíce mletých mandlí, 1 lžičku prášku do pečiva a promíchejte. Posléze zapracujte i připravené pyré a přidejte dalších asi 180 g mletých mandlí. Vymažte si dortovou formu a vložte do ní těsto. Pečte v předehřáté troubě na 180 ºC asi 45 minut.

Dýňové rizoto

Předehřejte si troubu na 220 °C.  Jeden kg dýně nakrájejte na kousky a promíchejte se lžící olivového oleje a nasekanými lístky šalvěje (půl svazku). Dejte na plech s pečícím papírem a pečte zhruba 30 minut. Mezitím si uvařte rýži (2 sáčky). Následně si v hrnci rozpusťte 25 g másla, přidejte 1 nasekanou cibuli a společně zhruba 10 minut opékejte. Do hrnce přidejte uvařenou rýži, přilijte skleničku bílého vína a nechte za občasného míchání odpařit. Polovinu pečené dýně rozmixujte na pyré a spolu s nastrouhaným parmazánem (50 g) a máslem (25 g) zapracujte do rýže. Nechte chvilku odstát, vmíchejte zbytek kousků pečené dýně a na závěr posypte parmazánem.

Dýňové palačinky

Těsto připravte z mléka (2 dl), vajec (2 ks), hnědého cukru (1 lžíce), špetky soli, upečené a rozmixované dýně (100 g), špetkou skořice, muškátového oříšku a špaldové mouky (140 g). Rozpalte pánev a pomocí naběračky připravujte palačinky. Smažte je z obou stran dozlatova. Podávejte dle chuti s džemem nebo s čerstvým ovocem a zakysanou smetanou.

Dýňová pomazánka

Dýni Hokkaido zbavte semínek, pokrájejte, promíchejte se 2 lžícemi kokosového oleje, posolte a pečte v troubě na 150 °C asi 20 minut. Poté nechte zchladnout a rozmixujte/rozmačkejte. Přidejte lžičku olivového oleje, šťávu z půlky citronu, sůl, pepř a hrst semínek – len, chia, sezam. Vše důkladně promíchejte. Doporučujeme podávat s opečeným toastem.