Dýňový koláč

Dýni oloupejte, vydlabejte, nakrájejte na malé kostky a uvařte v páře doměkka.  Následně ji rozmixujte na pyré a nechte vychladnout. Máslo (100 g) utřete s moučkovým cukrem (100 g) do hladké pěny, přidejte 2 vejce, 2 lžíce mletých mandlí, 1 lžičku prášku do pečiva a promíchejte. Posléze zapracujte i připravené pyré a přidejte dalších asi 180 g mletých mandlí. Vymažte si dortovou formu a vložte do ní těsto. Pečte v předehřáté troubě na 180 ºC asi 45 minut.

Dýňové rizoto

Předehřejte si troubu na 220 °C.  Jeden kg dýně nakrájejte na kousky a promíchejte se lžící olivového oleje a nasekanými lístky šalvěje (půl svazku). Dejte na plech s pečícím papírem a pečte zhruba 30 minut. Mezitím si uvařte rýži (2 sáčky). Následně si v hrnci rozpusťte 25 g másla, přidejte 1 nasekanou cibuli a společně zhruba 10 minut opékejte. Do hrnce přidejte uvařenou rýži, přilijte skleničku bílého vína a nechte za občasného míchání odpařit. Polovinu pečené dýně rozmixujte na pyré a spolu s nastrouhaným parmazánem (50 g) a máslem (25 g) zapracujte do rýže. Nechte chvilku odstát, vmíchejte zbytek kousků pečené dýně a na závěr posypte parmazánem.

Dýňové palačinky

Těsto připravte z mléka (2 dl), vajec (2 ks), hnědého cukru (1 lžíce), špetky soli, upečené a rozmixované dýně (100 g), špetkou skořice, muškátového oříšku a špaldové mouky (140 g). Rozpalte pánev a pomocí naběračky připravujte palačinky. Smažte je z obou stran dozlatova. Podávejte dle chuti s džemem nebo s čerstvým ovocem a zakysanou smetanou.

Dýňová pomazánka

Dýni Hokkaido zbavte semínek, pokrájejte, promíchejte se 2 lžícemi kokosového oleje, posolte a pečte v troubě na 150 °C asi 20 minut. Poté nechte zchladnout a rozmixujte/rozmačkejte. Přidejte lžičku olivového oleje, šťávu z půlky citronu, sůl, pepř a hrst semínek – len, chia, sezam. Vše důkladně promíchejte. Doporučujeme podávat s opečeným toastem.