-->

Proč si zamilovat edamame?

/ Michala Bradová

Tofu, sójové omáčky či tempeh asi znáte. Ale víte, co je edamame? Společným jmenovatelem pro všechny jsou sójové boby. Zatímco však v prvních třech případech jde o suroviny ze sójových bobů vyrobené, edamame jsou ještě jejich nezralá forma. Nicméně velmi chutná a se spoustou skvělých účinků na naše zdraví.

Bílkovina nejen pro vegany

Edamame je chutná rostlinná pochoutka, která v sobě ukrývá řadu výživových benefitů. Váš jídelníček ho ocení, protože tyto boby neobsahují žádný přidaný cukr a cholesterol, jsou nízkokalorické, bezlepkové a představují bohatý zdroj bílkovin, železa, vápníku či vitaminu C.

Všestranná luštěnina

Mladé sójové boby se sklízí ještě před dozráním. V Česku možná tak známé nejsou, ale ve světě jsou tyhle zelené boby velmi oblíbené. Dají se konzumovat samostatně, ale vynikající jsou i v dalších pokrmech – polévkách, salátech, nudlích apod.

Sójou proti nemocem

Sójové produkty, včetně edamame, jsou obecně spojovány se zdravým životním stylem a podporou zdraví. Hovoří se o snižování rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění, nemocí mozku souvisejících s věkem, rakoviny prsu a prostaty, diabetu 2. typu či depresí.

Vstříc přirozené kráse

Kromě preventivních účinků na naše zdraví můžeme edamame připisovat i pozitivní vliv na naši vnější krásu. Boby totiž obsahují antioxidanty, jež pomáhají udržovat zdravou pleť a obnovovat poškozenou pokožku. Mimo to přispívají i ke zdravému spánku, posilují celkovou imunitu či kondici našich svalů.