-->

Gourmet tip: Jáhly ve sladkých i slaných receptech

/ Michala Bradová

Jáhly jsou dobře stravitelné, výživné a velmi chutné, což z nich činí ideální položku ve zdravém jídelníčku. Jejich výhodou je, že s nimi můžete v kuchyni experimentovat. Vyniknou jak ve slaných, tak i sladkých pokrmech. Nevěříte? Vyzkoušejte tyto čtyři recepty!

Jáhlový nákyp s jablky

Připravte si 130 g jáhel, spařte je vodou a vložte do vroucího osoleného mléka. Za stálého míchání vařte. Až budou jáhly skoro měkké, oslaďte je 1 lžící vanilkového cukru, promíchejte, přikryjte a nechte dojít. Jablka (5 kusů) pokrájejte na kostičky a poduste je na másle spolu s cukrem (2 lžíce), citronovou šťávou (1 lžíce), rumem (1 lžíce), rozinkami (1 hrst) a skořicí (půl lžičky). Dále si připravte směs z tvarohu (125 g), nastrouhané kůry z půlky citronu, 2 žloutků a 2 lžic javorového sirupu. Vše dohladka zamíchejte, přidejte k jáhlům a jemně přimíchejte ušlehaný sníh z 2 bílků. Vše vlijte do vymazaného a vysypaného plechu a pečte na 180°C přibližně 45 min. Po této době ještě po povrchu vyskládejte tenké plátky másla a nechte dozlatova dopéct.

Jáhlové muffiny

Jáhly (1 hrnek) důkladně propláchněte vařící vodou a dejte vařit do půl litru vody zhruba na 10 minut. Sceďte a nechte vychladnout. Do misky vložte slunečnicová a dýňová semínka (po 1 hrsti), rozinky (1 hrst), třtinový cukr (6 lžiček) a žloutky (1 kus). Následně přisypte i vychladlé jáhly a promíchejte. Z 1 bílku ušlehejte sníh a opatrně vmíchejte do směsi. Vyplňte formy na muffiny a pečte 20 minut na 200°C.

Jáhlové rizoto s houbami

Propláchněte 250 g jáhel a nechte okapat. Nakrájejte si na jemno 2 cibule a osmahněte je na olivovém oleji spolu s 350 g hlívy, 4 nakrájenými stroužky česneku, kmínem a tymiánem. Chvilku duste, posléze přidejte jáhly a zalijte 600 ml horké vody. Promíchejte, přikryjte a duste asi 20 minut na mírném ohni. Mezitím si nakrájejte červenou papriku a cuketu. Přidejte ke směsi, osolte, opepřete a nechte společně prohřát. Na závěr posypte opraženými slunečnicovými semínky.

Jáhlové karbanátky s chia

Půl hrnku jáhel propláchněte vroucí osolenou vodou v poměru 1:3. Poté je uvařte do měkka, trvá to asi 15 minut, nechte okapat a vychladnout. Nakrájejte si kapustu (300 g) na drobné kousky, nastrouhejte mrkev (2 kusy) na jemno a vařte vše v osolené vodě asi 7 minut. Nechte okapat a vychladnout. Smíchejte jáhly, připravenou zeleninu, 2 lžíce chia semínek, sůl, pepř, 2 vejce a strouhanku dle potřeby. Ze směsi tvořte karbanátky a smažte je na pánvi z obou stran dozlatova.