Gourmet novinky, které vám zpříjemní konec léta

/ Jitka Krulcová Foto: Pixabay / archiv restaurací

Léto se pomalu ale jistě chýlí ke svému konci, ale nevěšte hlavu. Máme pro vás tři gastronomické novinky, které vám zpříjemní přechod do nové sezóny!

Noční jízda: Crazy Daisy

Po delší době dostala pražská scéna nočního života zajímavý přírůstek. Je jím bar Crazy Daisy v přízemí paláce Astra, v prostorách původní prvorepublikové tančírny na Václavském náměstí. Za velmi kreativním a excentricky laděným konceptem stojí legenda mixologie Achim Šipl, ten také zaštítil přípravu signature cocktail menu s názvem Praha, které provede hosty třinácti vybranými místy metropole. Hudebně se počítá s přiznáním odkazu Prahy 30. let, hrát tady tedy bude swing, připravené je i piano. Zkušební provoz baru začal v srpnu a oficiální opening je v plánu na začátek září.

Romantika na Moravě: Theresian

Gastronomie je v poslední době stále více na vzestupu i mimo Prahu. Jedním z podniků, které se hlásí o pozornost, je olomoucká novinka Theresian. Restaurace v rámci nově otevřeného stejnojmenného designového boutique hotelu se zaměřuje na moderní podání tradiční české gastronomie. Kuchyni vede talentovaný šéfkuchař Karel Dostál, který při tvorbě menu úzce spolupracuje s regionálními farmami, a oživuje i pozapomenuté recepty. Na aktuálním menu je tak třeba originální Vepřový kotlet s kostí, restovanou brokolicí a cibulí s pyré z bramborových slupek. V plánu je také výroba vlastního piva a domácí šunky. Tip na srpnový výlet? Když už budete v Olomouci, nevynechejte po večeři ani zdejší poctivě irský bar The Black Stuff ve stínu impozantní katedrály svatého Václava – předloni byl zvolej v prestižní soutěži Czech Bar Awards jako oficiálně nejlepší Pub u nás.

Po práci s přáteli: Monarch počesku 

Oblíbený tapas bar Monarch v centru Prahy se mění na Pohostinec Monarch s konceptem tradiční rakousko-uherské kuchyně v sofistikovaném pojetí. Autorem myšlenky a supervizorem jejího naplnění je gastroikona Jan Punčochář, kuchyni podniku vede Jan Volšička, který dříve působil i v dnes již zaniklém pražském podniku Gordona Ramsayho Maze. Nová podoba Monarchu si klade za cíl ukázat mezníky české kuchyně, na které lze krásně navázat. Najdete tady kachní vývar, sledě s kyselým zelím, kachnu se staročeskými lokšemi a samozřejmě geniální tataráček …