Grils

Prostě čerstvá grilovaná kuřata. Na tento koncept inspirovaný latinskoamerickými restauracemi připravujícími Pollo a la brasa vsadilo nové bistro Grils ze sítě Ambiente. Najdete ho v ulici U nádražní lávky v Karlíně a výhradně česká kuřata se tady připravují na otevřeném ohni, stejně jako jednoduché přílohy k nim. Grils je vlastně poctivý lokální fastfood, čemuž odpovídá i skutečnost, že se tady nepřijímají rezervace. Na lepší grilované kuře v Praze narazíte jen těžko.

 

Maso je maso

Nová bistra a concept restaurace v Praze přibývají jako houby po dešti, ale jedna novinka opravdu stojí za pozornost. Řeč je o barbecue bistru Maso je maso, které na Vinohradech otevřel známý šéfkuchař Matteo de Carli spolu s Danielem Govonim, evropským mistrem v barbecue. Jak už je asi patrné, podnik se specializuje na steaky a burgery z výběrového hovězího jako je Scottona nebo Black Angus ze severní Itálie. Vyzrálé maso se tady připravuje na speciálním keramickém grilu a v kuchyni se po vzoru starých tradic pracuje s otevřeným ohněm, který masu prospívá nejvíc.

Sia

Masivní boom obliby asijské kuchyně je nepopiratelným fenoménem gastronomických kuloárů. V prosinci se projevil i na otevření nové restaurace Sia. Podnik Jiřího Štifta, někdejšího šéfkuchaře restaurace Spices v hotelu Mandarin Oriental, vsadil na tradiční a mnohdy náročné receptury, za signature dish by se tady už nyní dala označit do křupava pečená pekingská kachna. Nechybí ani ramen, wonton, knedlíčky dim sum nebo selekce originálních asijských nápojů, jako je černý čaj v kokosovém mléku s kardamomem.