-->

Gourmet trend: Jedlé květiny

/ Natálie Ferreira

Do gastronomie čím dál tím patrněji pronikají květiny, které prostřený stůl nejen nádherně zdobí, ale také skvěle chutnají. Dejte si říct.

Jedlé květiny

Květiny nejsou v gastronomii nic nového, využívali je dokonce už starověcí Řekové a Římané. Tvoří i součást indické nebo italské kuchyně, ale jejich boom je patrný až v poslední době. Kromě dekorace mají květiny další rozmanitá využití. Dokáží pokrmu dodat barvu, rozvést jeho chuť, přidat pálivost, aroma nebo vůni.

Jak je využít?

Většinou se u jedlých květin zaměřuje na zpracování okvětních listů. Květiny se pak přidávají do salátů, slouží při výrobě těsta, jako ozdoba dortu, ale patří také do výroby zmrzlin, čajů, sirupů nebo limonád.

Na co si dát pozor

Při jejich konzumaci je důležité mít v patrnosti několik zásad. Pokud si chcete pokrm s květinami připravit sami, mějte na paměti, že byste měli jíst jen ty druhy, u kterých jste si na 100 % jistí, že jsou jedlé. Stejně tak nekonzumujte květiny vypěstované za pomocí pesticidů a jiných chemikálií.

Které to vlastně jsou?

V přírodě rostou desítky jedlých květin. Pokud byste měli zájem získat podrobnější přehled o tom, které květiny můžete jíst, existuje dostatek odborné literatury, z níž můžete čerpat. My vám rovnou prozradíme, co bude ideální volbou. V klidu si pochutnáte na květech bazalky, česneku, anýzu agastache, rokety seté, koriandru, kopru, ibišku, jasmínu, levandule, lichořešnice, fialek, ale i mnoha dalších. Dobrou chuť!