Český křišťál od Preciosa Lighting rozzářil novou francouzskou cukrárnu v Praze Aux Merveilleux de Fred

Český křišťál od Preciosa Lighting

Výrobce luxusních křišťálových svítidel Preciosa Lighting rozsvítil první českou cukrárnu francouzského řetězce Aux Merveilleux de Fred. Preciosa již šest let dodává světlo a lesk těmto luxusním francouzským cukrárnám po celém světě. Historické svítidlo Maria Theresa proto nechybí ani v nově otevřené pobočce v Revoluční ulici v Praze. Ta se stala devátou destinací sítě, kterou tradiční český výrobce exkluzivních svítidel rozzářil. Jedná se zároveň i o dosud největší instalaci, kterou Preciosa Lighting svému francouzskému partnerovi pro jeho pobočky na zakázku navrhla a zhotovila.

„V nově otevřené cukrárně Aux Merveilleux de Fred mohou poprvé čeští zákazníci okusit zážitek, ke kterému Preciosa Lighting díky naší globální spolupráci přispívá hned na několika kontinentech, od New Yorku po Tokio,“ říká Jan Volšík, místopředseda představenstva a ředitel pro obchod a marketing společnosti Preciosa Lighting. „Dodávka tradičního modelu svítidla Maria Theresa pro pražskou cukrárnu Aux Merveilleux de Fred potvrzuje, že propojení umění českých sklářských mistrů, noblesy napoleonské vyšší společnosti, a hlavně jedinečných řemeslných dezertů přináší velmi unikátní zážitek,“ dodává Jan Volšík.

Preciosa Lighting s francouzským řetězcem spolupracuje šestým rokem a za toto období realizovala křišťálové lustry pro pobočky v Berlíně, Gentu, Düsseldorfu, Tokiu, Ženevě, Lyonu, New Yorku či Antverpách. Podle velikosti prostoru se jedná o svítidla Maria Theresa, Picolomini nebo Roy, všechna ve zlatém provedení a s prémiovými ověsy. Teď přišla řada i na Prahu. Z ulice nepřehlédnutelná zářící křišťálová dominanta prostor je svou velikostí rekordní, a dokonce při zavěšení vyžadovala speciální povolení od statiků. Téměř dva metry vysoký a především 3,6 metrů široký, 600 kilogramů těžký lustr je tím, co upoutá v cukrárně okamžitě pozornost. Přes 13 tisíc ručně vyráběných blyštivých komponentů jako ověsy, perly či růže vytváří dojem exkluzivity.

Křišťálový lustr

Zdroj: Se souhlasem Preciosa Lighting

Zájemci v České republice mohou kromě samotného křišťálového lustru obdivovat i tradiční umění francouzských cukrářů. Speciality, které mají původ v severofrancouzských Flandrech vznikají od rána do večera tak, aby byly co nejčerstvější. Jejich nabídka je totožná ve všech pobočkách a hlavním lákadlem je zákusek Merveilleux, pusinka potažená šlehačkou a obalená v posypu z čokolády. Kombinace luxusního interiéru a skvělého kulinářského zážitku tak návštěvníkům umožňuje si čas strávený v cukrárně užít všemi smysly.

Svých “patisserií“ má Aux Merveilleux de Fred jen ve Francii 18 a řadu dalších po celém světě. Postupně plánuje přidávat další a součástí další expanze bude i nadále Preciosa Lighting. Sklářští mistři z Kamenického Šenova již pracují na další instalaci, tentokrát bude český křišťál osvětlovat francouzské řemeslné pusinky až v Kanadě.

„Během jedné z mých zahraničních cest mě uchvátil křišťálový lustr od Preciosa Lighting ve Vídni. To byl první krok k naší spolupráci s Preciosa Lighting. Její úžasný výsledek, symbolický křišťálový královský klenot našich interiérů mohou zákazníci obdivovat již v devíti našich pobočkách.“ vysvětluje Fréderic Vaucamps, zakladatel a majitel řetězce cukráren Aux Merveilleux de Fred.

Lustr Maria Theresa a portfolio tradičních historických svítidel Preciosa Collections

Ikonické lustry Maria Theresa ztělesňují sklářské dědictví. Jsou typické svou zdobností, bohatými křivkami a třpytivými křišťálovými ověsy.  Ozářily korunovaci stejnojmenné habsburské panovnice, jejich ladné křivky a odlesky křišťálových komponentů je možné obdivovat jak na Pražském hradě, tak ve vídeňském zámku Schönbrunn. Podle některých pramenů se císařovna Marie Terezie údajně ve svém životě zamilovala dvakrát, do svého manžela Františka I. a podruhé do tohoto úchvatného svítidla.

Díky své historii, která sahá do období konce 18. století byly jasnou volbou pro doplnění chystané pobočky cukráren Aux Merveilleux de Fred v Praze. Stejně jako dezerty z rukou cukrářských mistrů i lustry Maria Theresa vytvářejí dojem bohatě zdobeného baroka 18. století.

O síti cukráren Aux Merveilleux de Fred

Zakladatel cukráren Aux Merveilleux de Fred, cukrář Fréderic Vaucamps se od počátků své kariéry v 80. letech minulého století soustředí na zdokonalování svého oblíbeného dezertu Le Merveilleux. V roce 1997 se rozhodl i svou první pobočku v Lille přejmenovat právě po tomto dortíku a dnes již kultovní jméno Aux Merveilleux de Fred bylo na světě.

V současnosti má Aux Merveilleux de Fred 18 poboček jen ve Francii a celkem 47 cukráren po celém světě.

Autor: Fimar