Někdejší ikona pražského nočního života, restaurace Pelikán v historickém domě U Dörferů Na Příkopě vstává z popela. Po rekonstrukci zaměřené na vyznění velkorysého prostoru je podnik elegantnější než kdy dřív a menu zdatně sekunduje stylu ambiciózního interiéru dotvořeného například sklenicemi Moser. Restaurace zaujímá dvě patra, přičemž druhé, salónkové, je koncipováno jako klubové a je tedy určeno pouze pro členy. Ti mají u Pelikána k dispozici mimo jiné servis kuchyně s celonočním provozem až do šesté hodiny ranní.

Zážitky, za kterými se budete vracet

Post executive chefa zastává perfekcionista Jakub Šimek, který zkušenosti nasbíral mimo jiné pod vedením Zdeňka Pohlreicha v Divinis. Jeho signature dish představuje francouzské modronohé kuře z Bresse, jehož pojetí spolu s krémovou Bouillabaisse se šafránem navozuje instantní atmosféru Marseille. Srdcem podniku je manažer Jan Curylo, který kromě této pozice zastává také úlohu sommeliéra. Jeho vinný lístek se zaměřením na produkci starého světa patří mezi nejlepší na domácí scéně a nechybí na něm například velká pětka z Bordeaux nebo toskánská vína ze zlatého pobřeží Černých vinět. „Pelikán býval pražským fenoménem a my uděláme maximum pro to, aby se jím opět stal,“ vystihuje jednoduše ambice novinky Curylo. S původním Pelikánem má přitom jeho následovník společné i nepříznivé okolnosti startu. Současné podobě vstoupila do cesty pandemie a její restrikce, té někdejší válka. To nejlepší nás tedy teprve čeká – třeba v podobě letní zahrádky na promenádě Na Příkopě s nabídkou čerstvých ústřic a perfektně nachlazeného šampaňského.