Nejlepší pizza v České republice. Tak právě takhle odvážně ultimátní pověst provází nenápadnou pizzerii v Plzeňských Smetanových sadech. Věhlas si získala jednoduše poctivostí, pizzu tady totiž připravují nekompromisně podle neapolské tradice. Těstu byl dopřán čas uzrát, okraje jsou nadýchané a křupavé, navrch s křehkými, ohněm lehce přichycenými bublinami, dole ale měkké a vláčné. Střed je tenký jako papír, mozzarela na Margheritě bůvolí, sugo čerstvě připravené z rajčat, které si v Da Pietro každý týden nakupují na trhu přímo v Neapoli.

Tak trochu jiná pizza

Specialitou podniku jsou kreativní gourmet pizzy, třeba jižanským létem inspirovaná Estate in Puglia, kde bazalkovo-mátové pesto doplňují napůl sušená výběrová rajčata několika druhů, prosciutto di parma a ve středu dokonale smetanová buratta. Návyková je i pizza s mortadelou a pistáciovým pestem nebo Costiera Amalfitana se žlutými rajčata z Kampánie, bůvolí mozzarellou DOP, ančovičkami z Cetary, prachem z černých oliv Caiazzana a strouhaným mraženým citrónem ze Sorrenta. Kreace z pece samozřejmě důstojně doplňuje výběr italských vín.

Smetanovy sady 4, Plzeň

Další gastronomické tipy napříč celou Českou republikou najdete v knize Czech it Out, kterou můžete objednat zde, a na instagramovém profilu projektu @czech.itout.

Foto: Archiv