Mýtus o vzácnosti kaviáru se do jisté míry zakládá na pravdě. Nekontrolovaný lov jeseterů ve volné přírodě a jediná možnost odběru jiker usmrcením ryb měly za následek jejich téměř úplné vyhynutí. Z toho důvodu byl lov jeseterů ve volné přírodě zcela zakázán, což zapříčinilo raketový nárůst ceny kaviáru.

V současné době už to však neplatí. Díky jeseteřím farmám byla populace ryb obnovena a byly vyvinuty metody sklizně kaviáru neinvazivní cestou. Jesetera tak není nutné usmrtit. Ryby se pak dožívají vyššího věku, kdy jsou jejich jikry nejkvalitnější a nejchutnější. Jelikož také není třeba populaci po každé sklizni obnovovat, cena kaviáru postupně klesá a stává se opět dostupným.

„Cílem naší produkce je změnit vnímání kaviáru jako něčeho nedosažitelného a určeného jen pro ty nejbohatší. Spojení ekologicky udržitelného způsobu chovu s neinvazivním způsobem sklizně kaviáru nám umožňuje nabízet prémiový kaviár za cenu, kterou si čas od času může dovolit každý,“ vysvětluje Tomáš Šapovalov ze společnosti Pearla Caviar.

Prague Caviar Week

Jednou z příležitostí, kdy si kaviár dopřát, je letošní Prague Caviar Week. První ročník uspořádá společnost Pearla Caviar ve spolupráci s restauracemi ze sítě La Collezione. Každý z podniků vytvořil své vlastní menu, pokrmy se tak v jednotlivých restauracích liší. V nabídce najdete předkrmy, hlavní chody i dezerty, které si můžete vychutnat samostatně nebo jako kompletní degustační menu.

Například La Bottega Linka jako předkrm nabídne bruschettu s uzeným lososem, pažitkovou majonézou, nakládaným květákem a kaviárem, zatímco v La Bottega di Finestra najdete na menu carpaccio z mušlí sv. Jakuba s fenyklem a kaviárem. Na hlavní chod láká La Finestra in Cucina, kde můžete ochutnat filet z halibuta s fregolou sardou, střenkami a kaviárem. Že kaviár skvěle funguje i v dezertech, se můžete přesvědčit v Aromi a objednat si grepový sorbet s granitou z ústřic a kaviáru. Rezervace kaviárového menu v podnicích není nutná, stačí přijít a ochutnat. Z důvodů kapacity jednotlivých podniků však doporučujeme si rezervaci vytvořit – využít k tomu můžete webové stránky La Collezione.

Kromě restaurací sítě La Collezione se zapojí také unikátní degustační obchod Private Wines v Kozí 9, jenž nabídne párování šampaňského Krug s kaviárem, a Bar Repete v Rybné 17, kde ochutnáte kaviár v kombinaci s anglickými šumivými víny Nyetimber nebo citrusovým ginem Drunken Horse. Celkem se tedy zapojí osm podniků.

Kromě speciální nabídky bude v rámci Prague Caviar Week možné v zapojených podnicích také zakoupit kaviár s 50% slevou, případně vám po konzumaci obsluha kromě účtu předá také voucher s 35% slevou na nákup na e-shopu Pearla Caviar.

První ročník akce Prague Caviar Week proběhne od 18. do 27. června 2021 v Praze. Společnost Pearla Caviar, jež je iniciátorem a organizátorem, by v příštím roce ráda festival rozšířila i do dalších měst České republiky. Zároveň na Mallorce proběhne Palma Caviar Week, stranou tak nezůstávají ani mezinárodní ambice.

Kompletní nabídka pro Prague Caviar Week podniků La Collezione:

La Bottega Gastronomica

Snídaně: vejce Benedikt s prosciutto di Parma, Choron omáčkou a kaviárem na domácím anglickém muffinu (450 Kč)

Předkrm: hovězí crudo s bruschettkou, jahodami, parmezánem, chřestem, estragonovým krémem a kaviár (545 Kč)

Hlavní chod: kuřecí Milanese marinované v shio koji s chřestovo-bramborovým salátem, bonito flakes, gribiche omáčkou a kaviár (750 Kč)

La Bottega Bistroteka

Snídaně: vejce do skla s krevetovým máslem a kaviár (295 Kč)

Polévka: vichyssoisse s bramborovým crumblem, créme fraîche a kaviár (195 Kč)

Pasta: linguine s omáčkou z rajčat a ústřic s kaviárem kaviár (435 Kč)

La Bottega Linka

Předkrm: telecí tatarák s uzeným créme fraîche, žloutek 63 °C, grissini a kaviár (435 Kč)

Předkrm: bruschetta s uzeným lososem, pažitkovou majonézou, nakládaným květákem a kaviárem (325 Kč)

Hlavní chod: treska se spáleným pórkem, teplým bramborovým salátem, prosecco velouté a kaviár (675 Kč)

La Bottega di Finestra

Snídaně: bruschetta s mascarpone, marinovaný losos ve vodce Belluga a kaviár (295 Kč)

Předkrm: carpaccio z mušlí sv. Jakuba s fenyklem a kaviárem (410 Kč)

Primo: risotto al prosecco s kaviárem (465 Kč)

Aromi

Předkrm: krabí salát s créme fraîche, okurka a kaviár (485 Kč)

Pasta: pasta bottone, burrata, zauzená tomatová omáčka a kaviár (325 Kč)

Hlavní chod: filet z kambaly, sezónní salát a kaviár (625 Kč)

Dezert: grepový sorbet, granita z ústřic a kaviár (185 Kč)

La Finestra in Cucina

Předkrm: variace chřestu s vejcem 63 °C, holandskou espumou, prosciutto cotto a kaviár (345 Kč)

Pasta: garganelli s uzeným jeseterem a kaviár (385 Kč)

Hlavní chod: filet z halibuta s fregolou sardou, střenkami a kaviár (565 Kč)

Dezert: zmrzlina z créme fraîche s citronem, mandlovou sušenkou a kaviárem (145 Kč)