Grilování bez masa? Jde to!

/ Karolína Zikešová Foto: Pinterest

Už jste obsadili veřejný gril ve vašem nejbližším parku, vnitrobloku, zahradě nebo vás čeká grilovačka na chalupě? Zkuste tyhle odlehčené grilovací tipy, ať už jste se vydali na cestu vegetariánství, snažíte se jíst zdravěji, nebo vás prostě grilovat steaky už nebaví!

Domácí burgery

Odlehčená varianta oblíbeného sendviče vás zasytí k obědu nebo večeři. Na grilu rozpečte přepůlenou celozrnnou bulku. Maso nahradí grilované portobello, místo majonézy použijte česnekovo-jogurtový dip, dozdobte rukolou a kolečky červené cibule.

Tip: Nic nepozvedne burgery na další úroveň tak, jako domácí bulky Je to sice práce na několik hodin, ale výsledek stojí za to.

Netradiční grilovaná zelenina

Za salát z grilované zeleniny vám vaše tělo také poděkujte. Na větší kusy nakrájené marinované tofu, cuketu, papriku, cibuli a rajčata (nebo cokoliv máte rádi) naložte do marinády z balsamico octa, olivového oleje, česneku a limetkové šťávy a dochutit solí a pepřem. Grilujte na alobalu abyste předešli přímému styku s ohněm.

Tip: Výborně chutná s fetou a kuskusem či bulgurem.

Sladké banány

Kdo říká, že na grilu jen slané? Vyzkoušejte grilované banány! Podélně nakrájené banány naložte do medu, rumu a skořice. Grilujte na mírném ohni a pozor, aby se vám nerozpadly, pomoci vám může napíchnout je na špíz.

Tip: Podávejte s vanilkovou zmrzlinou.

Mini pizza

Gril dodá vaší domácí pizze autentičtější chuť a co se toppingu týče, fantazii se meze nekladou!

Z těsta na pizzu vykrojte pomocí hrnku menší kolečka, která z obou stran potřete olivovým olejem. Grilujte těsto, dokud se neobjeví stopa mřížky, potom pizzu otočte, přidejte nakrájené rajče, čerstvou bazalku a mozzarellu a opékejte ještě asi pět minut.

Tip: Pozor na to, aby se vám těsto na gril nepřilepilo. Může vám pomoct sprej na pečení.

Cibulové kroužky

Na grilu jsou jiné než v pánvi, řeč je samozřejmě o cibulových kroužcích, které zmizí, jakmile je položíte na stůl. Cibuli nakrájenou na tlustá kolečka obalte v trojobalu a grilujte.

Tip: Vyzkoušejte různé dipy, do kterých můžete kroužky namáčet. Nebojte se i netradičních kombinací, jako jsou švestky nebo brusinky!

A co dalšího dát na gril místo masa? Výborně chutná grilovaný lilek, chřest, kukuřice nebo batáty. Jaké jsou vaše oblíbené tipy?