-->

V hlavní roli pesto: Vyzkoušejte pět nejlepších receptů

/ Michala Bradová

Pesto je doslova kouzelná věc. Uděláte ho raz dva, skvěle doplní téměř jakékoliv jídlo, chutná i na čerstvém pečivu a dá se experimentovat s jeho ingrediencemi. Připravili jsme pro vás pětici nejlahodnějších receptů.

Chřestové pesto

Připravte si jeden svazek chřestu, očistěte ho, odstraňte dřevnaté stonky a pokrájejte na menší kousky. Vložte je do mixéru spolu se slunečnicovými semínky, nastrouhaným parmazánem, stroužkem česneku a citronovou šťávou. V průběhu mixování přilévejte postupně olivový olej, dokud nedosáhnete požadované hladké konzistence. Na závěr osolte.

Pesto ze sušených rajčat

Milujete sušená rajčata? Pak je tohle pesto přesně pro vás. Potřebujete 100 g sušených rajčat, asi 30 g piniových oříšků, stroužek česneku a zhruba 2 lžíce strouhaného parmazánu. Rozmixujete a konzistenci opět ladíte přidáváním olivového oleje. Na konec sůl a pepř na dochucení.

Petrželové pesto

Tentokrát si přichystejte hrst petrželové natě, hrnek vlašských ořechů, stroužek česneku a půl hrnku strouhaného parmazánu. Postup se opakuje jako v předchozích případech. Suroviny kromě oleje mixujeme na jemno a následně promícháváme s olejem.

Pesto z jarních cibulek

Pesto kombinuje chuť dvou předem grilovaných jarních cibulek, hrsti mandlí, stroužku česneku a hrstky strouhaného parmazánu. Vše dochutíme limetkovou šťávou, olivovým olejem a solí. Postup je stále stejný, tak za chvíli budete snadno přeborníci v pestech.

Bazalkové pesto

Na závěr nestárnoucí klasika. Do mixéru naskládejte 2 hrnky listů bazalky, půl hrnku piniových oříšků, které můžete předem opražit na pánvi pro výraznější chuť, dále půl hrnku strouhaného parmazánu, stroužek česneku, lžičku citronové šťávy, sůl a pepř. V závěru opět přikapáváme olivový olej.