-->

Hlíva ústřičná: Tajemství dlouhého a zdravého života

/ Michala Bradová

Berete nejrůznější doplňky na posílení imunity nebo přípravky proti akné? A co prášky na tlak a cholesterol? Zahoďte je. Máme pro vás tip na přírodní surovinu, která tohle všechno zvládne naráz. Seznamte se s hlívou ústřičnou.

Houba pro všechno

Tahle vizuálně ne až tak lákavá houba v sobě ukrývá mnoho léčivých účinků, které znali už staří Číňané před mnoha staletími. Hlíva posiluje imunitu, má antioxidační účinky, snižuje vysoký krevní tlak, hladinu cukru v krvi a cholesterol, ovlivňuje cévní systém, uvolňuje ztuhlé šlachy a svaly, zmírňuje chronické infekce, záněty a únavu a pomáhá také od kožních problémů.

Bohatý zdroj živin

Dlouhý seznam léčivých účinků vychází z obsahu živin a blahodárných látek, jejichž soupis není o nic kratší. Jsou to zejména vitaminy (C, D a celá řada ze skupiny B), stopové prvky a minerály (především měď, železo, fosfor, sodík, selen či zinek). Mimo to se hlíva pyšní skvělou skladbou bílkovin, vlákniny a tuků, takže se neztratí ani v redukčních jídelníčcích.

Poroste i u vás

Hlívě se nejlépe daří na starých listnatých stromech, kde roste od léta do zimy, a to po celém světě. Pěstovat si ji můžete i doma na své zahrádce či ve sklepě. Zjednodušeně řečeno k tomu potřebujete jen dřevěný špalek, který se hlívou naočkuje a uloží do teplého a vlhkého prostředí. A pak už jen čekáte na první sklizeň.

Na talíři i v medicíně

Hlíva má jemně nasládlou chuť a dá se v kuchyni připravit na mnoho způsobů. Můžete ji vařit, péct i smažit. Sušením a rozemletím si z ní můžete vytvořit také vlastní koření. Své zastoupení má však i v lékařství díky výše zmíněným účinkům. Tradiční čínská a japonská medicína ji zná v podobě nejrůznějších tinktur, mastí či prášků. Dáte jí šanci?