6 nejdůležitějších zásad zdravé a vyvážené kuchyně

/ Silva Arsenie

Zdravá strava je čím dál častěji probírána v mediích. Ze zdravého životního stylu ale především stravy se stal současný trend. Co je jsou tedy zásady “zdravé kuchyně” ?

Bílkoviny

Nezapomínejte na dostatek bílkovin, ať už rostlinných, nebo živočišných. Rostlinné bílkoviny najdete hlavně v luštěninách, brokolici, květáku, špenátu, tofu, ořechách, semínkách. Pokud jde o bílkoviny živočišné, volte pouze maso v bio kvalitě, nebo čerstvé ryby.

food-plant-based-protein_800

Sacharidy

Sacharidů se bát nemusíte, stačí zvolit ty správné jako jsou celozrné, nebo bezlepkové těstoviny, hnědá a červená rýže, ovoce, zelenina, cereálie, luštěniny, brambory, nebo batáty.

brown-rice-625_625x350_51426749983

Ovoce a  zelenina

To nejzdravější, co můžete svému tělu dopřát, takže proč se omezovat. Zde platí čím více, tíme lépe. A vše nejlépe čerstvé.

fruits-and-vegetables

Kvalitní tuky

Kvalitní tuky vám na váze nepřidají, ale naopak pomohou ubrat. Vyměnte slunečnicový olej za olivový, dýňový, kokosový, lněný, rýžový nebo avokádový.

BestCookingOils

Ořechy a semínka

Zařaďte do svého jídelníčku jakékoliv ořechy a  také chia, konopná nebo lněná semínka, která vám dodají potřebné minerály, vitamíny a také bílkoviny.

Nuts-Seeds-2-final-1200x734

Koření

Může se zdát jako naprosto nepodstatná věc výběr kvalitního koření je také důležitý. Vybírejte pouze ty bez přidáné soli a glutamátů. Nejlepší variantou jsou čerstvé, nebo nasušené bylinky a pokud jde o sůl, tak používejte růžovou himalájskou sůl. Pokud chcete zrychlit metabolismus a podpořit spalování tuků, používejte chilli, kajenský pepř a kurkumu, která je pro své zázračné účinky řazena mezi superfoods.

herbs-fresh-organic-green