-->

Jarní únava není mýtus: Jak s ní bojovat?

/ Karolína Fialová

Náhlé změny počasí umí s naším organismem pěkně zamávat. Právě na jaře probíhají ty nejvýraznější teplotní výkyvy, zkrátka aprílové počasí. Naše tělo se zároveň musí přizpůsobit delším dnům a slunci, které už brzy ráno proniká okny do ložnic. Jak se s jarní únavou nejlépe vypořádat?

Nepřehánějte to s fyzickou aktivitou

S přicházejícím jarem máme pocit, že bychom toho měli stihnout co nejvíce a hezkého počasí využít – konečně začít běhat, pak vyrazit někam na zahrádku s kamarádkami na víno a brzy ráno zase vstávat do práce. S cvičením to ale nepřežeňte, zvlášť pokud jste ho přes zimu vypustili. Začněte pomalu a postupně přidávejte.

Nakupte jarní bylinky

Vydejte se na trhy a vytvořte si v domácnosti malou jarní zahradu. Bylinky organismus nakopnou a navíc dodají jídlu svěží chuť. Medvědí česnek posiluje imunitu a povzbuzuje trávení, jarní cibulka nebo pažitka je zase plná vitaminu C a obsahuje antioxidanty. Až budete vařit kari, posypte ho štědrou dávkou koriandru a do balkánského salátu přidejte bazalku.

Nezapomeňte na zeleninu a ovoce

Ze supermarketů pomalu mizí uvadlá a drahá zelenina a přichází sezónní potraviny. Pórek, chřest, jahody, špenát, brokolice, česnek, hrášek, rukola nebo ředkvičky. Přivítejte do jídelníčku opět saláty a tuto zeleninu přidávejte i do vařených jídel. Čerstvé potraviny jsou totiž tím nejlepším lékem na únavu!

Vydejte se do přírody

Naplánujte si víkendový výlet z města nebo třeba alespoň do Divoké Šárky. Tělo si tak snáze přivykne na vyšší teploty a spoustu slunečního světla, na které nebylo v zimě zvyklé. Svěží jarní vzduch vás nabije energií a po dni stráveném v přírodě se vám bude i mnohem lépe spát.

Čas na jarní úklid

K jarní očistě patří i úklid. Zbavte se prachu pod postelí, pořádně vyvětrejte peřiny a ukliďte zimní oblečení. Pomůže i investice do neprůhledných závěsů, aby vás sluneční paprsky nebudily od brzkého ráda. A pokud se stále cítíte unaveně, nemějte špatné svědomí z občasného lenošení – i přestože je venku tak hezky!

Foto: The Formula, Blog.tirol, Pinterest, With Food And Love