Je čas na horký svařák!

/ Kamila Písaříková

Svařák patří k zimě a k předvánoční atmosféře. Dát si ho můžete někde ve městě nebo si můžete udělat vlastní, kde budete mít pod kontrolou kvalitní ingredience.

Zahřát se voňavým svařákem můžete v zimě snad na každém rohu i před den na vánočních trzích v restauracích i bistrech. Není nad to si ale udělat doma vlastní s použitím kvalitních surovin.

Základem do svařáku je kvalitní víno. Ať se vám to může zdát divné a máte názor, že stačí přece obyčejné, není to tak úplně pravda. Kvalitní víno dodá tomuto nápoji úplně jinou chuť a především vás druhý den nebude bolet hlava.

Pak přicházejí na řadu různé druhy koření. Existují samozřejmě již připravené v prášku nebo drcené, mě se ale nejvíc osvědčilo použít koření celé a připravit si vlastní směs. Docela dobrá varianta je pytlíček na svařené víno od Vitany, když zrovna nemám vlastní, použiju tohle. V pytlíčku je ho celkem dost a jsou to celé kusy, žádný prášek. Z koření se do svařáku hodí hřebíček, celá skořice a pak podle vašeho uvážení například i badyán, muškátový květ. Používám i nakrájený pomeranč a citron a když je sladká, tak i mandarinku.

25daeb02f7a25aee54784806987777f9

Postup

Roztavte nasucho cukr. Já používám třtinový, postačí samozřejmě i normální. Cukr nechte jemně zkaramelizovat, zmírněte teplotu a až začne znovu tuhnout, tak zalejte trochou vařící vody. Přidejte skořici, hřebíček, ovoce, případně další koření a povařte. Z koření se vám tak uvolní žádané aroma. Nakonec přidejte víno a zahřejte. Rozhodně nevařte, odpařil by se vám alkohol. Přes sítko pak můžete hotový svařák nalít do hrnků a ozdobit kousky pomeranče. Pro oživení chuti přidávám někdy na závěr panáka likéru Cointreau.

Když by vám nevyhovola alkoholická verze svařáku, osvědčený nealko mají v Ikea a skvěle funguje na zahřátí také horká hruška či jablko. Samozřejmě připravena doma. Místo vína použijete jablečný nebo hruškový džus a uberete cukr, džusy jsou sladké sami o sobě. Takto připravený předvánoční nápoj milují i děti.

Foto zdroj: Pinterest.com