Povidla bez míchání

Potřebovat budete 3 kg vypeckovaných švestek, 500 g cukru a 250 ml octa.  Švestky omyjte, zasypte cukrem, zalijte octem a nechte 24 hodin uležet. Druhý den je povařte, ale bez míchání. Po hodině vaření snižte teplotu a bez dalšího míchání a ochutnávání vařte 6 hodin. Nebojte se, povidla se vám určitě nepřipálí. Poté povidla nalijte do designových sklenic, abyste uchvátili vaše sousedy svou šikovností i vkusem.

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Zapečené švestky s drobenkou

Švestky jsou velmi zdravé ovoce, takže i recepty mohou oplývat zdravím. K tomuto receptu postačí 750 g švestek, 200 g hnědého cukru, 80 g másla, 1 lžička koření do perníku, 140 g ovesných vloček, 60 g nasekaných ořechů podle chuti.

Švestky nejdříve omyjte, vypeckujte a osušte. Poté je nakrájejte na menší kousky. Připravené ovoce vložte do máslem vytřeného pekáčku nebo zapékací formy, zasypte krupicovým cukrem, zakápněte 4 lžícemi vody, přikryjte a při střední teplotě duste 5 minut. Vedle toho smíchejte změklé máslo s vločkami, kořením a ořechovou směsí a touto drobenkou posypte ovoce. Vložte do trouby vyhřáté na 220°C, teplotu stáhněte na 200°C a vše pečte 10-15 minut, dokud není drobenka zlatohnědá. Podávejte teplé, vynikne tak i vůně. Může to být i skvělá snídaně.

488db3558eca88b2317b63c8bb07e8c8

Jogurtový koláč kelímkový

Kupte jeden bílý jogurt, který dejte do mísy a kelímek vymyjte. K jogurtu přidejte 2 kelímky polohrubé mouky, 1/2 kelímku moučkového cukru, 1 prášek do pečiva a 1 vejce. Všechny tyto ingredience smíchejte a poté těsto vylijte do vymazané kulaté formy. Na těsto poté naskládejte omyté vypeckované a rozpůlené švestky. Vše poté posypte drobenkou, kterou vyrobíte smícháním moučkového cukru, polohrubé mouky a oleje. Pečte na 200°C.

3156f4d441423284b870ec536a868402

Foto: Pinterest.com