Svatomartinské hody na Jiřáku a Náplavce

Svatý Martin přijede na náměstí Jiřího z Poděbrad letos již posedmé, aby prezentoval mladá tuzemská vína tradiční pečenou husu. Určitě si nenechte ujít tradiční slavnostní přípitek 11. listopadu v 11 hodin, 11 minut a 11 vteřin. Svatomartinská vína jsou první vína z podzimního sběru. Na trh bývají uvedena již několik týdnů po sklizni a jsou určena k rychlému spotřebování. Sami vinaři doporučují, aby bylo víno vypito do jara. Oslavy spojené s otevíráním mladých vín pocházejí již z dob císaře Josefa II., kdy se na svátek svatého Martina mohlo začít nalévat nové víno z podzimní sklizně. Tento den symbolizoval konec sklizně, završil zemědělský rok a oznámil začátek zimy.

Na 52 stánků nabízejících husí speciality a až 24 vinařů z Čech a Moravy, kteří vás provedou degustací svatomartinských vín, se můžete těšit i na pražské Náplavce v blízkosti Rašínova nábřeží. Kromě mladých vín budou k dispozici také tichá (neperlivá) vína a pro zahřátí oblíbený svařák. Víno se bude degustovat z takzvaných OIV sklenic, které budou společně s katalogem a propiskou součástí degustačních setů. Ty se budou na místě prodávat za sto korun.

Kromě mladých vín nesmí na oslavě svátku svatého Martina chybět dozlatova upečená husa. Pakliže si na ní chcete pochutnat  ve stylové restauraci, máme pro vás několik tipů.

Hotel UNIC

Restaurace Home by UNIC v centru Prahy ctí českou kuchyni nadevše. Šéfkuchař Petr Šmrha se inspiruje v původních receptech Magdaleny Dobromily Rettigové. Je to vidět i na menu, které připravil k této sváteční příležitosti. Menu zde bude k dispozici od 11. do 19. listopadu. Těšit se můžete na husí kaldoun, terinu z husích jater s rozinkami a skořicovou brioškou, konfitované husí stehno, husí prsa s pastinákem, consommé z červeného zelí, hruškou a mák. Vyplatí se vám určitě nechat i místo na dezert: perníkovo-tvarohový koláč s rumem.

Salabka

Znalci vytříbených chutí míří vždy na jistotu. Místem, které vás nikdy nezklame a jehož prostředí v obklopení romantických vinic a středověké tvrze vás okouzlí, je jednoznačně Salabka. Pod taktovkou šéfkuchaře Petra Kunce zde můžete okusit velmi netradiční pohled na svatomartinské slavnosti. V rámci obědového menu, které se skládáno s neobyčejnou pečlivostí a snahou prezentovat inovativní přístup k současné gastronomii, naleznete také dvě husí speciality. Chuťové pohárky si tak přijdou na své díky husímu crème brûlée s foie gras doplněnému fíkovými chutney, nakládanou barevnou mrkví, vanilkovými vlašskými ořechy, višňový gelem a brioškou. V menu nechybí ani husí prso a konfit, které doplňuje celerové pyré, kadeřávek, červená řepa s křenem, kroketa z datle a foie gras či brusinkový gel.

Vinohradský pivovar

Mezi 11. a 12. listopadem dorazí husí speciality do Vinohradského pivovaru. A jaké dobroty si zde přichystali? Na menu o víkendu najdete paštiku z husích jater s brandy a portským vínem, karamelovou cibulkou a borůvkovou omáčkou. Klasikou bude i zde husí kaldoun, tentokrát s játrovými knedlíčky, pečená husí stehna s bramborovými špalíky a brusinkovým zelí. Ke konfitovaným husím prsům zde podávají vynikající bramborové lokše a švestkovou omáčku. A co k huse? Zde jednoznačně domácí pivo!