Klasika, která se neomrzí: Pravá valašská kyselica

/ Redakce

Polévková sezóna právě začala. V listopadu jistě neodoláme krémové dýňové polévce, ale říjen alespoň pro nás bude patřit poctivé valašské kyselici. Obohacenou o uzené od kosti a domácí sádlo ji podle svého receptu připravuje také šéfkuchař Pavel Václavík ze spa hotelu Lanterna v Beskydech. Pravá domácí klasika v moderním podání, která vás zahřeje nejen na horách – přesvědčte se sami!

Co Valašsko na české gourmet mapě charakterizuje nejvíce? Jednoznačně zelí! Lokální potraviny a recepty milujeme a díky šéfkuchaři Pavlu Václavíkovi vám nyní jeden připravíme.

Co budete potřebovat?

  • 400 g uzené křížové kosti
  • 300 g kysaného zelí
  • 250 ml smetany
  • 50 g hladké mouky
  • 1 cibuli
  • česnek (podle chuti)
  • olej nebo sádlo
  • celé koření: pepř, nové koření, 1 bobkový list, majoránka
  • sůl

 

Jak na to?

Uzenou kost zalijte studenou vodou. Přidejte koření a povařte tak dlouho, dokud nebude maso odpadat od kosti. Vyceďte kost a koření, přidejte překrojené zelí. Přijde-li vám příliš kyselé, můžete ho předtím propláchnout.

Smetanu rozmixujte s hladkou moukou a 10 minut povařte. Mezitím si oberte maso od kosti a nakrájejte ho nadrobno. Opečte nakrájenou cibuli a maso, přidejte do kyselice a 10 minut povařte.

Na závěr dochuťte solí, pepřem, majoránkou a česnekem.