Krupicová kaše s marinovaným ananasem, povidly a čokoládovým prachem

/ Zuzana Hošková

Také se vždy nejvíce těšíte na dezert? A říkáte si, proč se vás snažíme nalákat na “obyčejnou” krupicovou kaši? Rychle zapomeňte na tu ze školních jídelen. Máme pro vás recept na krupicovou kaši z vyhlášené restaurace Salabka.

10 porcí / příprava 60 minut 

Krupicová kaše

  • 500 ml mléka
  • 55 g cukru krystal
  • 55 g krupice
  • 3 g mleté skořice

Uvařte krupicovou kaši s cukrem a skořicí. Dejte do mixéru, rozmixujte dohladka a přeceďte. Naplňte do litrové sifonové lahve na espumu a naplňte dvěma bombičkami N2O.

Marinovaný ananas 

  • 1 ananas
  • 200 g vody
  • 200 g cukru
  • 1 větvička rozmarýnu

Nakrájejte ananas na malé kostičky. Vodu s cukrem a rozmarýnem svařte na cukrový rozval. Přidejte ananas a nechte marinovat.

Švestková povidla

  • 20 g čerstvé švestky
  • 2 g cukr hnědý
  • 5 ml rum Božkov
  • 0,5 g koření pěti vůní
  • 1/2 ks skořice
  • 3 g citrón

Smíchejte všechny ingredience a pečte v rozpálené troubě na 180°C, cca 1 hodinu. Následně vše dobře rozmixujte v Thermomixu a přeceďte přes jemné síto.

Prach z bílé čokolády  

  • 120 g bílé čokolády
  • 80 g maltrodextrinu

Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. Za stálého míchání metlou postupně vmíchejte maltrodextrin až se vytvoří sypká textura.

Čokoládová zemina

  • 100 g másla (pokojové teploty)
  • 90 g moučkového cukru
  • 1 g soli
  • 100 g hladké mouky
  • 40 g kakaa

Suché ingredience rozmixujte. Přidejte máslo a promíchejte. Rozprostřete na silikonovou pečící podložku a pečte v předehřáté troubě  na 180° C, 15 minut.

Espuma z lesního ovoce 

  • 300 g lesní ovoce (mražené)
  • 33 g cukru krystal
  • ½  ks citrónu
  • 1 ks želatiny
  • 25 g pasterizovaných bílků

Lesní ovoce svařte s cukrem a dobře rozmixujte. Přidejte želatinu a nechte rozpustit. Ochuťte citrónovou šťávou, sceďte a nechte vychladit. Do vychladlé směsi přimíchejte bílky. Naplňte do litrové sifonové lahve na espumu a naplňte dvěma bombičkami N2O.

Podávání 

  • čerstvé ostružiny
  • čerstvé ostružiny, mrazené v tekutém dusíku
  • jedlé květy, dle fantazie