Kvetoucí delikatesy

/ Kamila Písaříková

Salát s fialkou nebo sedmikráskou? V dnešní době nic neobvyklého, jedlé květy používala gastronomie po tisíce let a těší se opět své oblibě nejen v luxusních restauracích.

Jedlé květy, které gastronomie používala po tisíce let, získávají znovu na popularitě nejen v luxusních restauracích. Vyzkoušejte nový kulinářský zážitek i ve vlastní kuchyni a okouzlete netradiční kvetoucí úpravou. Jejich překvapující chuť vás přesvědčí, že jedlé květy nejsou pouze nádherně barevná dekorace.

kj

Blankytný brutnák vám svou chutí připomene okurku, oranžový měsíček, dříve nahrazující šafrán, má trochu nahořklou chuť a okvětní lístky se krásně vyjímají na polévkách, salátech nebo na rýži. Květy violek se nejčastěji krystalizují v cukru a používají se jako ozdoba na dorty a zákusky, ale dají se také natrhat do salátů.

Inspiraci můžete najít například v nové knize „Zahrádka v květináči“, její autorka Anita Blahušová, zkušená pěstitelka, vám ukáže, co vše lze vypěstovat na malém prostoru, ať je to balkón, okenní parapet nebo mini terasa. Lze vybírat z mnoha inspirativních nápadů na kreativní tématické zahrádky, pročítat praktické tipy a triky pro zasazení, pěstování i ochranu rostlin. Jako naprostého začátečníka v zahradničení se zálibou v čerstvých bylinkách mě kniha okouzlila přehledným rozvržením a moderní grafickou úpravou plnou autorčiných fotografií. Kvetoucí delikatesy pro každý parapet a jejich pěstování je báječná relaxace. A ta chuť !

balkony_titulka 07.indd

 

TIPY

Chutný barevný salát

Omyjte a natrhejte listy různých druhů salátů, podle chuti vmíchejte další přísady, jako jsou rajčata, paprika nebo třeba mozzarella. Na zálivku použijte panenský olivový olej rozmíchaný s trochou citronu a navrch přidejte hrst po okurkách chutnajících květů brutnáku a pikantních okvětních lístků oranžového měsíčku. Váš obvyklý salát tak získá okamžitě úplně nový rozměr.

letni_barevny_salat

Ledové kostky do koktejlů

Úžasně chutnají a ještě lépe vypadají. Osvěžující ledové kostky s květy brutnáku nebo fialek vyrobíte velmi jednoduše. Květy omyjete, umístíte do formiček na led a zalijete vodou. Po zamrznutí můžete přidat do ledových čajů nebo letních koktejlů.

ledove_kostky

Foto: Archiv Smart Press, Pinterest.com