Savage Beauty módního návrháře Alexandra McQueena přitáhla v roce 2011 v New Yorku nevídané množství návštěvníku a stala se osmou z nejnavštěvovanějších výstav v historii. Je tak mezi prvními deseti výstavami, které zahrnují například i Monu Lisu. Newyorčané tehdy stáli dlouhé fronty, aby se dostali ke vstupenkám, muzeum V & A v Londýně očekává podobný zájem.

savage beauty6§

„Jsem nadšený, že mohu oznámit, že V & A přinese tuto nádhernou výstavu do Londýna, aby oslavila mimořádný tvůrčí talent jednoho z nejvíce inovativních designérů poslední doby,“ řekl Martin Roth, ředitel V & A.

Od 14. března do 19. července 2015 budou mít návštěvníci muzea V & A možnost vidět výstavu, která byla uskutečněna již v New Yorku rok po McQueenově sebevraždě. Pro ty, jež mají chuť si do Londýna zajet, bude připravena přehlídka z archivů tohoto módního velikána. Jeho kontroverzní „Highland Rape“ kolekce od roku 1995 k jeho konečné „Plato’s Atlantis” z jara roku 2010, ale také bude možnost vidět nedokončenou kolekci podzim/zima roku 2010.

„Lee Alexander McQueen byl vychován v Londýně, studoval zde a na základě jeho celosvětově úspěšné módní značky, v nás vzbuzuje pocit, že prostřednictvím výstavy ve V & A, přinášíme jeho práci domů.“

V New York Times se kritici nechali slyšet ve velmi populárním světle. Slova jaké éterická, hrubá, elegantní či naprosto manipulativní nebyla výjimkou. Již teď je po vstupenkách do muzea V & A velký zájem.

Foto: Pinterest.com