-->

Od latté k sušenkám či zmrzlině: Jak v kuchyni využít matcha tea?

/ Michala Bradová

V hlavní roli matcha tea. Čaj plný živin, který povzbuzuje mysl, detoxikuje, posiluje imunitu a pyšní se mnoha dalšími účinky. Vždyť je také považován za superpotravinu. Většinou ho známe ve formě klasického čaje, proč ho ale nevyužít i jinak?

Matcha koláč z tvarohu

Potřebujete 2 vaničky tvarohu, které smíchejte se 2 žloutky, 1 vanilkovým pudinkem, 2 lžičkami matcha čaje a 2 lžícemi medu. Ušlehejte sníh z 2 bílků a jemně ho do směsi vmíchejte. Dortovou formu vyplňte pečícím papírem a rozložte vyválené listové těsto. Následně navrstvěte tvarohovou náplň. Pečte na 180 °C zhruba 20 minut. Ve finále ozdobte čerstvým ovocem dle chuti.

Matcha lívance

Těsto vytvořte ze 100 g celozrnné mouky, půl lžičky prášku do pečiva, 2 lžic bílého jogurtu, 1 vejce a trochy mléka. Přidejte med, kakao, skořici a 8 g matcha čaje. Rozpalte olej na pánvi (nebo ideálně lívanečníku) a smažte lívance z obou stran.

Matcha zmrzlina

Smíchejte 1 zralý banán (či jiné ovoce dle chuti) s bílým jogurtem řeckého typu (1 hrnek). Přilijte 1 hrnek rostlinného mléka a 2 lžíce vody. Následně přidejte matcha čaj (3 sáčky) a 2 lžíce medu. Směs kompletně promíchejte, vložte do formy a nechte v mrazáku přes noc zmrazit.

Matcha latté

V hrnku si důkladně rozmíchejte 1 lžičku matcha čaje v 1 dl horké vody. Vyšlehejte si mléko (2 dl), buď nechejte pracovat kávovar, nebo to proveďte ručně metličkou – vložte mléko do hrnce, doplňte med (2 lžičky), zahřívejte a šlehejte do pěny. Našlehané mléko posléze přendejte do hrnku či sklenice a přelijte horkým matcha čajem.

Matcha sušenky

Namixujte 100 g změklého másla se 100 g moučkového cukru do hladké pěny. Posléze do ní zapracujte 1 žloutek. V míse promíchejte hladkou mouku (3/4 hrnku), půl lžičky soli, 100 g mletých mandlí a 2 lžičky matcha čaje. Sypkou směs přidejte do robota, kde máte připravené máslo, a vypracujte těsto. To následně vyklopte na potravinářskou fólii, vytvořte váleček o průměru asi 5 cm a zabalte. Vložte do lednice na půl hodiny odstát. Mezitím předehřejte troubu na 180°C. Váleček těsta nakrájejte na tenké plátky, přendejte na plech s pečícím papírem a pečte asi 15 minut. Nechte vychladnout a podávejte!