-->

Top recepty z medvědího česneku

/ Michala Bradová

Medvědí česnek je jedna z dalších jarních bylin, která nám pomáhá načerpat novou energii a sílu. Obsahuje plno vitamínu C, železa a dalších prospěšných látek, podporuje naše srdce a cévy, detoxikuje játra, čistí krev či působí antibakteriálně. V kuchyni tyhle zelené listy rozhodně najdou své uplatnění, tak se nechte inspirovat našimi recepty a vyrazte ven na medvěda. Teď má zrovna sezónu.

Pesto

Medvědí česnek opláchněte a nasekejte na kousky. Do mixéru spolu s nimi vložte hrst piniových či kešu oříšků, 3 až 4 lžíce olivového oleje a trochu soli. Hotovo. Vynikající je namazané na chlebu či jako bonus k těstovinám.

Smoothie

Další rychlovka z mixéru. Zde záleží na vaší chuti, ale zkusit můžete například některou z těchto variant: banán, medvědí česnek, stévie, případně melasa nebo jablko, medvědí česnek, avokádo, citrónová šťáva. Pro větší refresh je tu kombinace s ledovým salátem, grepem a vodou.

Polévka

Nakrájejte si 2 brambory na kousky a vařte je ve vývaru. Ochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem, a než jsou brambory zcela uvařené, přidejte také pokrájené listy medvědího česneku. Až brambory změknou, přilijte 150 ml smetany, krátce společně povařte a následně rozmixujte dohladka.

Špenát

Poduste na másle cibuli, přidejte nakrájený medvědí česnek, slunečnicová semínka a vše podlijte trochou vody. Poduste zhruba 20 minut a na závěr přidejte vejce. Ochuťte solí a pepřem a v případě zájmu můžete přilít také smetanu. Podávejte s bramborami.