-->

Moderní gastronomie vrací jedlé květy na talíř

Jaro už je opravdu tady a s ním i pochutiny, které rostou na louce, v lese i na zahradě. Stačí je jen utrhnout a dát na talíř. Květinová gastronomie je prostě IN, jak v restauracích, tak i doma.

Už vám někdo naservíroval kopřivovou polévku, salát z pampelišek nebo dezert se sedmikráskami? Nemusíte být zarytý vegetarián ani vegan či zastánce raw food, aby vám taková kuchyně mohla chutnat, stačí jen mít odvahu ji okusit. Gastronomický trend totiž velí nechat svůj talíř rozkvést.

e3a062d31557606ece94b15ef484afd1Jíst květiny nebo výhonky, to není žádný výdobytek moderní doby a rozmařilých šéfkuchařů. V minulosti se tyto ingredience dostávaly na stoly šlechty i chudiny a dokonce jsou o nich zmínky z antiky. Podle odborníků se dá spořádat téměř celý trávník, někdy jsou to květy, jindy listy a u některých rostlin se dá jíst úplně všechno. Některé se používají jako koření, jiné místo salátu, do zmrzlin nebo dezertů, ty s méně výraznou chutí, jsou jen tak pro okrasu, vždycky ale platí, že jídlo musí být co nejjednodušší, aby květinové ingredience co nejvíce vynikly.

523752d1dd2cdaad0a4921b832e3e382Mezi nejčastěji sbírané dobroty patří mladé smrkové výhonky, sedmikrásky, levandule, pampeliškové listy, hrachor, afrikán či fialky nebo také květy černého bezu a cukety. Málokdo ví, že slupnout se dají rovněž karafiáty, macešky, chryzantémy nebo chrpy.

Co takhle jarní sedmikráskový salát

Budete na něj potřebovat: Hlávkový salát, listy šťovíku, mladé pampeliškové listy, misku květů sedmikrásek, jarní cibulku, lžičku čerstvé saturejky, pepř, sůl, 2 lžíce oleje a 2 lžíce citronové šťávy. Vše smíchejte a nechte vychladit.

Bowl of garden cress salad and daisies (Bellis perennis) on napkin and grey wooden tableSbírání květů je ale stejné jako sběr hub, člověk musí vědět co a kdy se dá utrhnout, jinak si může spíše uškodit. Pokud si tedy nejste jisti, raději se na rozkvetlý gastronomický zážitek vypravte do některé restaurace.