Mrkvový dort neboli Carot cake od Lucie Petrášové

Úžasný dort s jemnou texturou a svěžím krémem je celosvětově oblíbeným dezertem a jeho nejstarší dochovaný recept pochází už z roku 1892 ze Švýcarska. Během druhé světové války se rozšířil do Velké Británie a v 60. letech minulého století do USA, kde je dnes běžnou součástí jídelního lístku každé restaurace či kavárny.

My jsme pro vás získali recept od cukrářky Lucie Petrášové

Ingredience na dort o průměru 28cm:

4 vejce

1 hrnek oleje (olivového)

2 hrnky třtinového cukru

2 lžičky vanilkového extraktu

(nebo javorového sirupu)

2 hrnky polohrubé mouky

2 rovné lžičky sody

2 lžičky prášku do pečiva

Špetka soli

2 lžičky skořice

3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve

1 hrnek nahrubo sekaných vlašských ořechů

Tip: můžete přidat rozinky nebo sušené brusinky

Náplň:

500g krémového sýra (Philadelphia)

2 hrnky moučkového cukru

1 lžička vanilkového extraktu

Šťáva z 1 citronu

2 lžíce másla

Všechny suché ingredience a všechny mokré ingredience smíchejte zvlášť a nakonec promíchejte obě části dohromady. Naplňte do vymazané dortové formy o průměru 28cm a pečte hodinu na 175⁰

Po vychladnutí prořízněte korpus a naplňte 1/3 krému a zbytek dejte navrch.

f_img-6034-s

Tip: Velikonoce jsou za dveřmi a vy svůj dortík můžete nakonec ozdobit fondánovými mrkvičkami nebo vajíčky.

Sladkou dobrou chuť přeje Iconiq

Foto: Merhautovo pekařství