Každým rokem je nabídka kuchařských knih o něco bohatší. Nějvětší výběr si samozřejmě nechávají nakladatelé na dobu před Vánocemi, a tak je rozhodně z čeho vybírat. Pojďme si představit tituly, které stojí za to darovat svým blízkým nebo sami sobě.

1. Sladké bary, 50 snadných receptů, díky kterým se blýsknete

sladke-bary-001fin

Autorka této knížky, Stáňa Mutlová,  miluje sladké stoly a umění tzv. sweet bary. Několik let své recepty ladila k dokonalosti ve svém podniku Punk Rock Cakes a teď je sepsala do kuchařky, která vás bude bavit.

Stániny sladké dobroty jsou rozděleny do deseti kapitol podle atmosféry, jakou chcete vytvořit. Najdete tu dámskou jízdu ve stylu Sexu ve městě, ale také třeba retro kapitolu Vintage či filmovou pohádku Vzhůru do oblak. Děti nadchne pestrobarevná Karlíkova továrna na čokoládu a dorazí je netradiční Halloween a Vánoce. Všechny recepty jsou prověřené dlouhou praxí, ale určitě ji zvládnete i vy. Všechny laskominy mají naznačenou obtížnost i dobu na přípravu.

Vydává Smart Press, doporučená cena je 499 korun.

2. Vařte chytře jako Jamie
vařte-chytře-jako-jamie-ram1

Nejoblíbenější britský kuchař vydal tuto knížku jako zatím svoji poslední. Je propracovaná do detailu, vtipná a její motto nakupovat rozumně, jíst dobře a plýtvat méně je splněno do detailu.

V šesti kapitolách, věnovaných základním skupinám jídel, Jamie plní své předsevzetí: „Chtěl bych vás naučit, abyste nezamířili do prvního obchodu, ale abyste si zvykli dobře vybírat a využívat výhodných nabídek”. Všechny recepty nafotil Jamieho dvorní fotograf David Loftus a i díky nim se kniha stane vaší oblíbenou okamžitě.

3. Kitchenette – Rok v kuchyni

Markéta Pavleje pracovala jako vizážistka a postupem času si založila blog Kitchenette.cz. Její originální knížka vychází právě z tohoto blogu, který jeho autorka dovedla během dvou let do dokonalosti. Texty, fotografie a food styling si Markéta produkovala sama, nabídne vám klasická i exotická jídla, spoustu sladkého a také možnosti, jak do kuchyně vtáhnout nové chutě a ingredience.

Můj postoj ke gastronomii je založený na návratu k přírodě. Pracuji s kvalitními BIO surovinami a čtenářům nabízím jednoduché a zdravé alternativy. Paradoxně je tento krok v dnešním světě skutečně těžký. Kde koupíte opravdu čistou zeleninu a ovoce? Vejce a mléko od šťastných zvířat? Pro mě koncept bio znamená trochu něco jiného než humbuk dnešního gastroprůmyslu. Nepotřebuji certifikáty, ale kvalitní potraviny, které se těžko shánějí v obrovských supermarketech. Velmi si cením, když mohu koupit vajíčka od domácích “šťastných” slepic, jehněčí z rodinné farmy, zeleninu či mléčné výrobky od malých farmářů, kteří se neřídí tlakem odběratelů v podobě obrovských sítí, ale důvěrou několika desítek rodin, které se vracejí s vlastní tradicí a filozofií,” píše Markéta v úvodu knihy.

4. Umění francouzské kuchyně – Bible kulinářského umění 
Umění francouzské kuchyně nabízí celkem pět set dvacet čtyři receptů, které osobně prověřila sama Julia Child a s ní několik generací amatérských i profesionálních kuchařek a kuchařů z celého světa. Je to objemná kniha, ve které najdete detailní rady, jak správně používat jednotlivé suroviny a ingredience, jak vybírat a připravovat zeleninu, ovoce, ryby i červené maso, jak jídlo sladit s přílohami a nápoji. Child ukazuje, jak francouzští mistři kuchařského umění krájí a porcují, jaké používají nádobí, jak doslova kouzlí s vínem.

Recepty jsou rozdělené do deseti kapitol, na jejichž počátku vždy najdete stručný úvod do „tématu“. Naučíte se vařit francouzské polévky, předkrmy, hlavní jídla i dezerty. Dozvíte se spoustu zajímavého o francouzských omáčkách, které jsou podle mnohých skutečnou korunou každého dobrého jídla, o jednotlivých druzích masa, drůbeže, ryb a zeleniny.

Doporučená cena je 598 korun.

5. Menu podle Koko – Kuchařka plná videí
193199_big

Veronika Koko Kokešová, je známou food blogerkou a moderátorkou v rádiu. Za svůj blog Menudomu.cz získala ocenění Blogerka roku 2013 a 2014 v kategorii FOOD, Foodblog roku 2013 a rovnou dvě ocenění v anketě Křišťálová lupa 2014. Koko zkouší v kuchyni možné i nemožné, svým čtenářům představuje suroviny, s nimiž při vaření pracuje a podrobně jim vysvětluje postupy také pomocí videí, kde se hodně vaří, směje a zase vaří. A nejinak tomu je i v její knize.

Menu podle Koko obsahuje kapitoly reprezentující konkrétní sezónu nebo surovinu – jídla lze mezi sebou kombinovat podle chuti. Těšit se tak můžete na menu ze dvora i z pastviny, menu houbové, myslivecké, bezmasé či rozkvetlé.

A proč kuchařka plná videí? Každý recept navíc obsahuje QR kód, díky němuž si budete moct přehrát video a vařit tak s bezprostřední Koko tváří v tvář. Videa budou umístěna na jejím blogu, kde si můžete ke konkrétním receptům přečíst doplňující informace a užitečné rady, které už se do knihy nepodařilo vtěsnat. Videa se od října 2014 postupně spouštějí také na nejnavštěvovanější české internetové televizi Stream.cz, která je základnou Veroničiných pořadů MENU domů a MENU v sezóně.

Doporučená cena 499 korun.

Foto: Archiv nakladatelství, Pinterest.com