-->

Nové michelinské restaurace v Evropě: Kam vyrazit v Itálii, Francii a Anglii?

/ Adéla Rusňáková

Nejprestižnější ocenění, jakého se může šéfkuchaři v současnosti dostat. Exkluzivní pokrmy, excelentní servis, výjimečné prostředí. Na vyhlášení nových michelinských hvězd každoročně se zatajeným dechem čeká téměř celý gastronomický svět. Přinášíme inspirativní výběr tří evropských restaurací s první hvězdou, kam byste měli vyrazit ještě v létě!

Kde: Londýn, Velká Británie

Restaurace: Elystan Street

Elystan se zaměřuje zejména na zeleninu a saláty, z denní nabídky čtyř pokrmů je pouze jeden masový, ostatní zahrnují dvě ryby a zeleninu. Podnik v západním Londýně prosazuje ohleduplný přístup k životnímu prostředí: neobjednáte si tedy balenou vodu a podává méně mléčných výrobků a lepku. Přesto, nebo právě proto jej michelinští kuchaři vybavili jednou hvězdou. Za konceptem pro rezidenty Chelsea stojí totiž padesátiletý Philip Howard, který od svých 30 let v roce 1998 držel dvě michelinské hvězdy po dlouhých 25 let. Podnik otevřel na Mayfair Square s restauratérkou Rebeccou Mascarenhas jako svěží odpověď na poptávku po uvolněné fine diningové restauraci, kde není nutný dress code. Decentní nenucený interiér od Nelson Design, desky jídelních stolů z betonu, minimalistický bílý porcelánový inventář designového studia Piet Boon & Serax korespondují s lehkým tónem sezónní moderní britské kuchyně se středomořskými vlivy pod vedením head chefa Tobyho Burrowese.

 

Kde: Rennes, Francie

Restaurace: Ima

Pokud byste v Rennes, které si drží pověst hlavního města Bretaně, procházeli kolem typického průčelí francouzské brasserie na rohu, mohli byste ji minout. Ima však upoutá nejen první michelinskou hvězdou, jíž získala mimochodem pouhého půl roku po svém otevření v létě 2017. Natřít exteriér čistou tmavě hnědou? Přestože se nacházíme v konzervativní severozápadní Francii, Ima se nebojí být jiná – a to platí nejen v designu, název restaurace v japonštině představuje výraz pro „současný okamžik“, proto tady nikdy nenajdete menu. Šéfkuchař Juliena Lemarié podává pokrmy z ingrediencí, jaké mu zrovna ten den dodají a nechává se inspirovat japonskou gastronomií a její chuťovou všestranností. 

Kde: Miláno, Itálie

Restaurace: Trussardi alla Scala

Vážit cestu do Itálie a neochutnat pravou italskou pastu? To je něco podobného jako navštívit Miláno a nejít ani do jednoho módního butiku. Na dohled od pověstného náměstí Piazza della Scala, milánského operního domu La Scala a monumentu Leonarda da Vinciho se spojily dvě milánské ikony – rodina s historickým významem pro módu a mladý talentovaný šéfkuchař Roberto Conti. Do restaurace vás dopraví výtah z přízemí, kde můžete navštívit obchod Trussardi a kavárnu. Díky velkým oknům je světlý elegantní interiér s křesly potaženými černou kůží zahrnut dostatkem denního světla, které ideálně podporuje prezentaci gourmet reinterpretace tradiční italské kuchyně s francouzskými vlivy. Podnik vyniká kombinacemi, které překvapí, ale nejsou přehnané, a výjimečným vinným listem.