Nový fitness trend: Salát k snídani

/ Zuzana Hošková Foto: Pixabay

Milujete saláty a dáváte si je jen k večeři nebo k obědu? Vyzkoušejte je také ke snídani, budete překvapeni, kolik energie vám tato obměna jídelníčku dodá a jak se výrazně podepíše na vašich stravovacích návycích během celého dne!

Málokteré jídlo je tak variabilní jako salát. Přesto mu v jídelníčku vyhrazujeme většinou pozici hlavního večerního jídla. Přitom se skvěle hodí k tomu, abychom jím odstartovali náš den. Je také skvělou svačinkou před dopoledním tréninkem, a proto k němu sahají fitness guru jako je například Jillian Michaels či Kayla Itsines. Dopřávat si můžete libovolné kombinace.

Výživoví specialisté pak přímo doporučují především ovocné varianty, neboť ovoce by se mělo jíst spíše v dopoledních hodinách, než během dne. Začnete-li den salátem s extra sladkým ovocem jako je například banán, mango či hrušky, získáte spoustu energie, vaše tělo si s cukry získanými během dopoledne přes den hravě poradí a navíc eliminujete chuť na sladké, která záludně kolem oběda přichází. Výsledek můžete dochutit vanilkou či skořicí.

Ostýchat se však nemusíte ani se zeleninovými variantami. Stejně jako u každého jídla zde jen šetřete na soli a koření, které zvyšují následnou chuť na sladké. Vynahraďte si to bylinkami, kterých je zejména v jarním a letním období velký dostatek. Naprosto geniální je do sladkých i slaných variant salátů máta či koriandr. Zejména máta má chladící a osvěžující účinek, a proto je na léto přímo ideální. Do zeleninových salátů je po ránu ideální přidat nějakou bílkovinu, ať již ve formě masa, vajec či sýra.

Doporučujeme vám vyzkoušet salát se zastřeným vejcem. Jeho přípravu budete muset sice nejprve nacvičit, ale výsledek stojí rozhodně za to! Zastřenému vejci to nejlépe “sluší” na lůžku ze špenátových lístků, cherry rajčátek a avokáda. Kombinovat můžete i s ovocem (například hruškou či jablkem).

Ze sýrů vám ke snídani doporučujeme nezrající kozí sýry, žervé či cottage. Do ovocných i slaných salátů můžete také přidat tvaroh. Zapomeňte však na nízkotučnou variantu, která vám ničím neprospěje. Nebojte se a v regálu klidně sáhněte po tučném tvarohu. Výživoví odborníci se shodují, že tím, co našemu tělu neprospívá, jsou jednoznačně cukry. Tuky již tedy nejsou na černé listině. Při konzumaci sýrů si však na vyšší procento tuku raději dávejte přeci jen pozor – zejména máte-li problémy s cholesterolem. Dobrou zprávou je, že cholesterol naopak výrazně snižuje hlavní ingredience salátů, jako jsou baby špenát, polníček či rukola.

Rozhodnete-li se pro bílkovinu ve formě masa, doporučujeme vám začít den s něčím lehčím. Kuřecí nebo krůtí prsa jsou to pravé! Zapomeňte však na těžké majonézové či horčicové zálivky, ty si raději nechejte přeci jen na večer. Hravě si vystačíte s trochou olivového oleje a balsamikového glazé. Můžete zakápnout také medem.

Ať již ve sladké či slané variantě, nezapomínejte na ořechy a semínka. Jsou obrovským zdrojem bílkovin, vlákniny a především tuků. Kupujte zásadně nepražené, nesolené a ani neproslazované varianty. Semínka a ořechy můžete také na pár minut na sucho opražit v troubě či na na teflonové pánvi. Dopřávejte si je rozhodně pravidelně. Vzhledem k vysokému obsahu tuků jich stačí malá hrst, ale chu’tově salát vyzdvihnou do úplně jiné dimenze. Salát můžete také ozvláštnit například špaldovými pukanci, které v naší špíži rozhodně nemohou chybět. Jedná se víceméně o zdravou alternativu popcornu. Samozřejmě nesolenou a neslazenou.

Kdy jindy osvěžující a zdravé saláty vyzkoušet, než v létě? Pojďte do toho společně s námi! :-)