Okurková sezóna

/ Kamila Písaříková

Nenechte se mýlit. Řeč nebude o letním volnu a nicnedělání. Do hlavní role se momentálně dostává zelená a šťavnatá okurka. Její sezona právě vrcholí, a tak si pojďme představit tuto osvěžující krásku trochu blíž.

Okurka u nás patří mezi nejoblíbenější druh zeleniny. Okurky nakládačky jsou vhodné k zavařování, okurky salátovky zase k přípravě okurkových a zeleninových salátů nebo jen jako příloha k jídlům. Svou nezastupitelnou roli má jak v domácí kosmetické péči, tak při výrobě nejrůznějších kosmetických přípravků, například pro pleťová tonika. Obsahuje více než 95 % vody. Zbytek tvoří minerály, cukry, vitamíny C a B a také bílkoviny, které povzbuzují ledviny a zároveň působí hojivě na pokožku. Šťáva z okurek také posiluje pružnost vlasů.

Výborná je ale také na talíři. Osvěžující okurkové saláty oceníme právě teď, v horkých letních dnech. Smíchané s jogurtem a čerstvým koprem představují ideální a dietní večeři. Ve spojistosti s avokádem nebo s brambory si zas můžete dopřát osvěžující a lehkou polévku vyšlehanou do jemného krému, kterou teď v létě oceníte i studenou.

Okurka je skvělá také do přípravy různých drinků. Ať už jako osvěžující ozdoba do letní limonády anebo přímo rozmixovaná s ledem a okořeněná trochou pepře a octa. Skvěle se hodí také do alkoholických míchaných drinků, kde dodá svou chutí nezaměnitelný šmrnc.

Recept:

Letní osvěžující drink Vodka s okurkou:

Nasekanou okurku smíchejte zhruba se dvěma velkými panáky vodky. Dejte vychladit alespoň na dvě hodiny do lednice. Po vyndání okurku z vodky vyndejte a jemně ochucenou vodku nalijte do větší sklenice s ledem. Škrabkou vytvořte z okurky hobliny a dejte do sklenice. Dolijte ledovou perlivou sodovkou a trochou limetkové šťávy a můžete podávat.

9269bd20a25ef99ed88447fdcbc5081f

Zdroj: Pinterest.com