Pivovar Prachatice – jak jsme se vydali na jarní pivo

Navštívili jsme pivovar v srdci Šumavy přímo na Zlaté stezce. Historie vaření piva v Prachaticích sahá daleko do středověku a doložitelné zmínky o této bohulibé činnosti jsou z roku 1379. Poslední várky proběhly na konci roku 1948, kdy poté vzala vládu do svých rukou dělnická třída, a tak se pivo v Prachaticích nevařilo.

Čtyři roky od nápadu k prvnímu pivu a hostům.

K obnovení tradice došlo v srpnu roku 2015, kdy dva švagři Martin a Michal vrátili do Prachatic vůni sladu a chmele.

Prostor se objevil v rodišti jednoho z akcionářů a po rychlém jednání byl zakoupen dům v Prachaticích v Horní ulici č.174. Dům nebyl v nejlepší kondici, ale jevil se jako vhodný pro svůj záměr. Jeho historie, i když se nachází v jádru Prachatic, není tak stará a sahá někam na začátek 20.století.

1913846_984201644978759_5958837881496840037_n

Do té doby se v místě stávajícího stavení nacházelo volné prostranství. Stavba domu byla včleněna do proluky mezi ostatní domy a uzavřela ulici do současné podoby. Svou živnost v něm provozoval „pánský, dámský a vojenský krejčí pan Fernster. Po válce rodinu bohužel stihl osud německých spoluobčanů a byli všichni odsunuti do obce Ingolstadt v nedalekém Bavorsku.  Dům č.p. 174 v Horní ulici se prokousal léty zvůle a vlády proletariátu v čele s Komunistickou soldateskou podporovanou Sovětskou vládou v téměř původním stavu.

K zakoupení domu došlo v roce 2011 a doby, kdy se Zlatou stezkou zpět do Passau vozil český slad, tak znovu ožijí vůní vaření zlatavého moku.

12494652_986602641405326_3447996534526200265_n

„V našem pivovaru vaříme piva plzeňského typu i piva různých světových stylů. Ty jsou určeny historickými podmínkami. To jest použitím surovin (chmelů, sladů, vody a dalších) a typu kvašení (spodní, svrchní – kdy kvašení a následné zrání piva se rozlišuje odlišnými teplotami). Při výrobě klademe velký důraz na hořkost, která je typickým znakem piv z Prachatického pivovaru. Na čepu jste mohli již ochutnat například 11° a 12° světlé ležáky, které jsou naše stálá piva, nebo také 11° ALE. S  příchodem zimy přišla k nám do pivovaru také éra silnějších speciálních piv. Uvařili jsme například 16° Stout (mix sladů a praženého sladu) nebo 15° IPA. U obou těchto speciálních piv jsme se snažili o použití výhradně českých chmelů. Výjimku jsme udělali u piva IPA, kde jsme k českým chmelům přidali jeden druh amerického chmele”.

12729377_1009126775819579_6293013542218553131_n

Jarní IPU pro vás uvařil sládek Lukáš Kačer ve spolupráci s naším stálým sládkem Adamem Pilouškem. Pivo má světlou barvu, je uvařeno ze sladů Pale Ale a Karapils a 2 druhů amerických a 1 druhu australského chmele. Australský chmel byl použit tak, aby vyzdvihl vůně granátového jablka a broskve. Pivo je suché s vyšší hořkostí, která dlouho doznívá. Ideální pivo pro první jarní posezení na zahrádce.

12747445_1005246792874244_8599163546439646320_o

“Pro výrobu lahodných moků z Prachatic používáme vodu, kterou získáváme z Černé hory, nacházející se nad Prachaticemi. Ve dvacátých letech 20. století byly vybudovány v okolí Prachatic jímací nádrže právě na tuto vodu z pramenů Černé hory a Libína. Vodu již dále neupravujeme.“

Udělejte si proto výlet za přírodu a navštivte toto malebné Šumavské město. V pivovaru budete srdečně vítaní na výborný oběd či večeři z lokálních a vždy čerstvých surovin. Orosená sklenice piva musí být samozřejmostí.

Váš jarně naladěný tým Iconiq

12744316_1006378196094437_6993882413154395608_n

Foto: Archiv firem