-->

Recepty na horké i studené vitaminové šťávy a smoothies!

/ Natálie Ferreira

Jak posílit svůj organismus a dopřát mu důležité vitamíny a minerály v chladných dnech? Zkuste jednoduché recepty na zdravé a chutné šťávy z dostupných surovin, které vás postaví na nohy. Udělejte si nedělní (i pracovní) ráno zdravější než obvykle!

Zelený džus

Plus: Skvělá chuť, vitaminová bomba

Ingredience:

      • 5 stonků celeru
      • 2 hrušky
      • 1 zelené jablko
      • 1 svazek čerstvého koriandru
      • 1 malá chilli paprička serrano
      • ½ oloupaného citrónu
      • ½ oloupané limetky

    Postup:

    Všechny ingredience omyjeme, nakrájíme, dáme do smoothie mixéru a rozmixujeme. Ihned servírujeme.

    Zelené smoothie s vlákninou

    Plus: Vitamín C, antioxidant, vhodný proti nachlazení

    Ingredience:

            • malý trs bílého hroznového vína
            • 1 červené jablko
            • ¼ brokolice
            • ½ menší hlávky zeleného zelí
            • 1 svazek špenátových listů

    Postup:

    Ingredience nakrájíme, rozmixujeme a podáváme.

    Zimní citronová šťáva

    Plus: Protizánětlivá a antioxidační díky účinkům kurkumy, vhodná pro odstranění toxinů z jater a ledvin díky kombinaci horké vody a citrónu

    Ingredience:

            • 1 až 1,5 hrnku vařící vody
            • šťáva z ½ citrónu
            • ¼ čajové lžičky kurkumy
            • špetka chilli nebo kajenského pepře
            • špetka hrubé mořské soli
            • špetka třtinového cukru

    Postup:

    Všechny ingredience dobře promícháme a servírujeme.

     

    Hot Apple Smoothie

    Plus: Lahodný nápoj plný vitamínů a minerálů

    Ingredience:

            • ½ citrónu
            • 2 hrnky vody
            • 3 zelená jablka
            • 2 hrsti baby špenátu
            • cca 3 cm dlouhý kus oloupaného zázvoru
            • 1 čajová lžička skořice

    Postup:

    Potřebné množství citrónu vymačkáme do smoothie mixéru a poté přidáme další umyté a nakrájené ingredience. Následně ohřejeme na sporáku. Dle libosti lze servírovat i studené.