Recepty: Jak na letní polévky?

/ Natálie Ferreira

Nemáte v horkém počasí moc chuť k jídlu? Tak vsaďte na lehčí, spíše zeleninová jídla. Podívejte se na naše recepty na osvěžující studené i teplé polévky pro letní večery!

Hrášková polévka s mátou

Ingredience:

  • 1 lžíce másla
  • 1 velká šalotka
  • 2 hrnečky zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1 hrst mátových lístků
  • 500 g zeleného hrášku (mražený nebo z plechovky)

 

Postup:

Na rozpálené pánvi orestujte nakrájenou šalotku a přidejte vývar a lístky máty. Následně přidejte hrášek a vařte, dokud nezměkne (cca 4 minuty). Poté, co polévka trochu vychladne, lístky máty vyndejte a rozmixujte vše v mixéru. Následně dochuťte solí a pepřem podle potřeby. Podávejte teplou i studenou!

Gazpacho z červené řepy

Ingredience:

  • 4 červené řepy
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 malé okurky
  • 1 hrst čerstvého kopru
  • 2 lžíce třešňového octu
  • špetka soli
  • špetka pepře

 

Postup:

V hrnci vařte červenou řepu, dokud celá nezměkne (cca 45 až 60 min). Poté ji nechte vychladnout a vodu dejte stranou. Studenou řepu oloupejte, 3/4 z ní nakrájejte a rozmixujte s dvěma hrnky studené vody. Přidejte nakrájenou cibuli, česnek, 2 okurky, sůl , pepř, ocet, 2/3 množství kopru a rozmixujte. Podávejte s nakrájenou řepou, okurkou, kousky avokáda a zbytkem nakrájeného kopru. Případně dochuťte olivovým olejem nebo jogurtem.

Avokádová polévka

Ingredience:

  • 1/2 okurky
  • 1 avokádo
  • 1 šalotka
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce čerstvé máty
  • 4 lžičky šťávy z limetky
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • špetka kmínu
  • 1 ředkvička

 

Postup:

Do mixéru dejte okurku, avokádo, šalotku, jogurt, limetkovou šťávu, pepř, kmín, 1 hrnek studené vody a vše rozmixujte. Nechte odležet jednu hodinu. Servírujte s nakrájenou ředkvičkou a lístky čerstvé máty.

Rajčatová polévka s pomerančem

Ingredience:

  • 1 kg rajčat
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 pórek
  • 2 mrkve
  • 2 celerové stonky
  • špetka kmínu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • šťáva z 2 pomerančů

 

Postup:

Předehřejte troubu na 180°C. Na pečicí papír dejte rajčata nakrájená napůl, pokapejte olivovým olejem, ochuťte solí, pepřem a přidejte nasekaný česnek. Pečte cca 40 minut. Mezitím si na pánvi osmahněte mrkev, celerové stonky, pórek,  kmín a po pár minutách zalijte zeleninovým vývarem. Vařte po dobu 20 minut. Následně do polévky přidejte opečená rajčata a šťávu z pomerančů. Nechte chvíli a odležet a rozmixujte. Dobrou chuť.