Bílkoviny a tuky nade vše (i nad zdraví)?

Rozmach různých diet, pomocí nichž se vaše tělo dostane do ketózy, kdy konzumujete jen bílkovinné koktejly a k tomu jen bílou či zelenou zeleninu nebo vůbec nic, je v dnešní době tak obrovský, že většina lidí hledajících cestu k hubnutí skončí právě u nich. Do ketózy se tělo dostane díky zvýšenému příjmu bílkovin při sníženém přísunu sacharidů, ve fitness sféře se jako palivo pro tělo využívají tuky, ale bohužel i ty u většiny koktejlových diet nemají své místo. Snaha o odbourání tuků a cukrů však při dlouhodobém stravování v tomto režimu může napáchat více škod než užitku. Jedná se o nevyváženou stravu, při níž vám kromě tuků a cukrů chybí i vláknina, jejíž nedostatek může způsobovat například zácpu. Jídelníček je také velmi jednotvárný a s vysazením diety můžete počítat s jojo efektem.

Problémem je i samotné vnímání trendu fitness na sociálních sítích.  Setkáváme se zde z nereálným pohledem nejen na vysportovaná těla, ale i na jídelníček sportovců a atletů: “Dalším úžasným fenoménem jsou dnešní fitness holky, bohužel někdy i muži. V jednom kuse ne jejich sociálních sítích visí obrázky tresky na páře se zeleninou nebo kuřete občas i s trochou rýže. Tím vzniká dojem společnosti, že tito lidé nic jiného nejedí, doplňuje Karla. Následkem toho se pak ve společnosti a zejména mezi sportovci šíří panika, že vše, co má víc než nula gramů sacharidů, není dostatečně cool, protože nám z toho svaly rozhodně nenarostou a ještě se bojíme, že z toho přibereme.

Profilům na sociálních sítích sportovců vévodí suché maso či bílky se zeleninou. Z toho si však bohužel bere příklad většina začínajících sportovců či běžní lidé, kteří párkrát do týdne vykonávají nějakou fyzickou aktivitu. Všichni dotčení si ale neuvědomují, že nafocené jídlo je jen malá část z toho, co opravdu  sportovci jedí. Kompletní celoroční jídelníček zkušených sportovců se přitom skládá z daleko širšího spektra jídel, než jsou jen treska nebo kuře na vodě.

 

Ovoce: Veřejný nepřítel č. 1?

Na pranýři se kromě ovoce ocitají i brambory a rajčata, protože i ony sacharidy obsahují. Podle Karly se obdobným potravinám rozhodně nemusíme vyhýbat. Totéž platí i při konzumaci proteinových nápojů během ketodiet. Denní příjem při používání těchto nápojů se pohybuje okolo 800 až 1000 kcal, což je podle specialistky číslo neakceptovatelné pro jakéhokoliv dospělého jedince. Bazální (klidový) metabolismus průměrné ženy se pohybuje někde mezi 1200 až 1600 kcal (u mužů cca 1800 až 2100 kcal) – čísla jsou jen orientační. “Laicky řečeno byste nikdy neměli pod tento příjem jít, protože právě tolik energie spotřebuje vaše tělo na základní životní funkce bez zvýšeného kalorického výdeje. Samozřejmě, že po všech těch úžasných nápojích zhubnete. A zhubli byste i kdyby jste k nim přidali jednu tyčinku Snickers, ale může mít tento stav dlouhého trvání?,” ptá se Karla Marešová a dodává, že pokud se budete dlouhodobě nacházet pod svým bazálním metabolismem, začnete mít velké zdravotní problémy a nebo se jednoduše začnete přecpávat a naberete ještě víc, než jste zhubli: “Málokdo má tu vůli postupně navyšovat příjem kalorií, což by u takového deficitu mohlo trvat například dva měsíce a déle,” upozorňuje na nebezpečí rychlého jojo efektu.

Opravdu se vyplatí zatracovat sacharidy, protože cukry jsou “smrt” a svaly z nich nevybudujeme? A co jíst po tréninku? Rozhodně se nemusíte bát konzumace ovoce, kolem níž je snad nejvíce mýtů: Za posledních pár let jsem se nesčetněkrát setkala s názorem, že ovoce je špatné a přibírá se z něj. Ano, když sníte 5 kilogramů banánů denně ke svému jídelníčku, určitě přiberete. Ale to stejné se vám stane, pokud budete jíst 5 kilogramů masa denně. Navíc zaručuji, že z toho masa vám bude 5x hůř.” Karla Marešová nerozumí ani trendu nahrazování ovoce například rýžovými chlebíčky. Tvrdí, že ovoce na rozdíl od jiných zdrojů sacharidů obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a také enzymy a fytoživiny, které potřebujeme k fungování trávícího systému. Může nám tedy pomoci s naším hlavním cílem při cvičení:  nabírání svalové hmoty i shazování tuku. Všeho ale s mírou: “Neříkám, že se máte cpát ovocem celý den. Pokud ale do denního příjmu zařadíte 1 až 2 kusy různých druhů ovoce, může vám to jedině prospět.”

 

Tuky vpřed?

Další dietou, která dokáže napáchat hodně škod, je dieta založená na tucích. Spočívá v tom, že po dobu několika dní tělu neposkytujete žádné sacharidy, aby jste ho dostali do ketózy a konzumujete zvýšený příjem tuků, které využíváte jako energii. Poté následuje den, kdy glykogenové zásoby doplníte, a opět to stejné dokola. “Na tento přístup existuje tisíce názorů, avšak podle mě je nejdůležitější, jaký má člověk metabolismus, trávení a celkově, zda-li mu tento typ stravování vyhovuje. Potkala jsem mnoho lidí, kteří s ničím nikdy tak spokojení nebyli, ale setkala jsem se i s tím, že přemíru tuků neunese trávení a výsledkem jsou zažívací problémy. Každé tělo je zkrátka jiné a je potřeba sledovat jeho reakce,” vysvětluje Karla Marešová.

Z jejích slov vyplývá, že nic jako svatá pravda neexistuje. Jde především o to nastolit balanc, vypozorovat, co našemu tělu nejlépe vyhovuje. Dodávat mu v rozumném množství všechny makro i mikroživiny a především nehledat nějaké “urychlovače”, jak se dostat do formy, protože žádné nejsou. A v případě potřeby se poradit s lékařem, zkušeným trenérem nebo výživovým poradcem.