Seznamte se s indickým stromem Neem

/ Kamila Písaříková

Málokterá rostlina na naší planetě byla rukou matky přírody tak štědře obdarována hojivými a léčebnými účinky jako stálezelený strom Neem, jehož domovinou je Indie. Každá jeho část, od kořene až po poslední lísteček, je člověku velmi prospěšná.

Éterický neemový olej, který se získává z rostliny s názvem Azadirachta indica, má díky svým antiseptickým a hojivým účinkům mnohostranné použití jak v léčitelství, tak v kosmetickém průmyslu. Látky získané z jeho kůry, semen, listí, plodů či pryskyřice jsou lidskému organizmu velmi prospěšné – působí antibakteriálně, stimulují imunitní systém, jsou účinné při nádorovém onemocnění a aktivně se zapojují do boje s viry. Likvidují také plísně, záněty a tlumí horečky i bolest.

Pro indické ženy byl odpradávna strom Neem zdrojem vitality, krásy a zdraví. Použití neemového oleje v kosmetice totiž velmi blahodárně působí na pokožku, kterou díky vitamínu E a vysokému podílu nenasycených mastných kyselin zvlhčuje, zjemňuje a podporuje tvorbu kolagenních vlaken a tím zpomaluje stárnutí pokožky.

Neemový olej udržuje rovnováhu produkce melaninu a pomáhá v boji proti rakovině kůže. Také léčí pokožku postiženou lupenkou, ekzémy, akné, likviduje a hojí opary, řezné rány, odřeniny jizvy. Působí jako silný repelent, odpuzuje bodavý létavý hmyz, pouštní blechy, klíšťata, komáry. Pleťové masky, sprchové gely, šampony, tonery, ústní vody či zubní pasty obsahující neemové výtažky mají unikátní schopnosti. Neemový olej totiž dokáže udržet přirozenou rovnováhu pokožky a hojit její poškozené vrstvy, ať v dutině ústní, ve vlasech tak na celé pokožce.

Ať již tedy použijete neemový olej na cokoliv, co vás trápí nebo ho využijete jako prevenci, nemůžete udělat chybu.

32824d4099d0c8edfa4fc92efdb06afa

Zdroj: Pinterest.com