Gourmet recepty pro třešňovou sezonu!

/ Natálie Ferreira

Třešňová sezóna je v plném proudu, a proto vám přinášíme recepty, jak je netradičním způsobem v kuchyni využít. Připravte se na skutečné delikatesy!

Třešňová barbecue omáčka

Ingredience:

2 lžíce másla
1 cibule
2 stroužky česneku
2 hrnky rajčatového protlaku
1, 5 hrnku vypeckovaných a nakrájených třešní
2/3 hrnku hnědého cukru
1/3 hrnku šťávy z čerstvého pomeranče
1/4 hrnku třtinové melasy
1/4 jablečného octu
1 lžička chilli
1/2 lžičky sušené hořčice
2 lžičky soli
2 lžičky bílého pepře
špetka kajenského pepře

Postup:
Na pánvi s rozpuštěným máslem restujte cibulku s česnekem cca 5 minut. Přidejte rajčatový protlak, třešně, hnědý cukr, pomerančovou šťávu, melasu, ocet, chilli, sůl, bílý a kajenský pepř a zamíchejte. Vařte na mírném plameni po dobu 30 minut. Následně směs dejte do zavařovací sklenice a uchovávejte v lednici. Podávejte s kuřecím masem, žebírky nebo v burgerech.

Crostini s kozím sýrem a třešněmi

Ingredience:

30 kousků nakrájené bagety
1/4 hrnku olivového oleje
1 kilo vypeckovaných třešní
2 lžíce řepkového oleje
1 lžice balsamica
kozí sýr

Postup:
V troubě předehřáté na 180°C opečte kousky bagety pokapané olivovým olejem. Pečte cca 8 minut, dokud nebudou dozlatova a pak je vyndejte. Teplotu v troubě zvedněte na 200°C a na pečicí papír dejte třešně polité řepkovým olejem, balsamicem, solí a pepřem. Pečte a občas zamíchejte, dokud se šťáva z třešní téměř nevypaří, tedy cca 20-30 min. Následně je nechte zchladnout. Na každý kousek bagettky položte kozí sýr a pak třešňovou směs. Ihned servírujte.

Třešňový tarte

Ingredience:

těsto
1, 5 hrnku hladké mouky
Špetka soli
2 lžíce cukru
1/2 tuku na pečení
1/4 hrnku studené vody
náplň
4 hrnky vypeckovaných třešní
3 lžíce cukru
1,5 lžičky kukuřičného škrobu
1 vejce

Postup:
V míse smíchejte mouku, sůl a cukr. Polijte daným množstvím vody a míchejte, dokud se těsto nesjednotí. Udělejte kouli a nechte odležet minimálně hodinu. Předehřejte si troubu na 200°C. Mezitím smíchejte třešně s cukrem a kukuřičným škrobem. Těsto rozdělte na 4 kusy a z každého z nich udělejte 8 plochých koleček. Konce nakrojte. Na každé kolečko dejte doprostřed lžičku třešní. Konce těsta přehněte směrem dovnitř a přikryjte jimi z části třešňovou náplň. Poté těsto potřete vajíčkem a pečte po dobu 25 až 30 minut, dokud není těsto dozlatova.

Třešňový sorbet

Ingredience:
1 řecký jogurt
500 g zmrzlých třešní
2 lžíce mléka (podle chuti)
1 lžička sladidla podle chuti

Postup:
V mixéru rozmixujte jogurt s třešněmi. Následně přidejte přírodní sladidlo podle chuti a 2 lžíce (rostlinného) mléka. Znovu rozmixujte. Ihned podávejte. Dobrou chuť!