-->

Jak si připravit ty nejlepší domácí limonády?

/ Michala Bradová

Pár ingrediencí, rychlý a jednoduchý postup, velké osvěžení. Tak to jsou domácí limonády, které se v létě stávají téměř nutností. Zpestří jakýkoliv piknik, zahradní párty i víkendový relax u vody.

Limetka

Přivedeme k varu 2 litry vody a poté ji necháme trochu zchladnout. Následně s ní přelijeme nadrobno nasekané lístky máty, přidáme vymačkanou šťávu z jedné limetky, cukr a promícháme. Další limetku pokrájíme na plátky a spolu s kostkami ledu přidáme přímo do limonády.

Maliny

Natrhejte si asi 120 g čerstvých malin, rozmixujte je, zalijte litrem perlivé vody a oslaďte 2 lžícemi třtinového cukru. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pro ještě lepší chuť přidejte šťávu z půlky citrónu. Podávejte s kostkami ledu a ozdobte lístkem máty a pár malinami.

Goji

Namočte do vody 50 g plodů kustovnice (goji) a nechte hodinu až dvě odstát. Poté ji vložte do mixéru, přidejte litr neperlivé vody, šťávu z 1 citronu a 20 g nasekaného zázvoru. Vše mixujte dohladka a danou směs následně propasírujte přes sítko. Limonádu ozdobte lístkem čerstvé máty a vychlaďte kostkami ledu.

Levandule

Dejte vařit 250 ml vody, přelijte jí levanduli (1 lžíce sušené levandule) a nechte zhruba půl hodiny louhovat. Poté ji oslaďte za pomocí 120 ml tekutého medu a důkladně promíchejte. Směs sceďte, přidejte sodovku v poměru 1:5, vychlaďte kostkami ledu a ozdobte plátkem citronu.

Tymián

Do půl litru vody přidejte asi 250 g cukru a 10 větviček tymiánu. Přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Směs následně přeceďte a nechte vychladnout v lednici. Do džbánu vymačkejte šťávu ze 3 citronů, přidejte připravenou tymiánovou směs podle chuti a zbytek dolijte minerálkou nebo čistou vodou. Na závěr už zbývá jen pár kostek ledu, tymián a plátek citronu na ozdobení.